Isolerad stam hotas - nu lägger regeringen sig i

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-24

Ursprungsbefolkningen Mashco-Piro fångade på bild av en grupp turister 2011.

Perus regering ska för första gången försöka kontakta en folkgrupp som levt i stort sett isolerad i djungeln i minst 600 år, rapporterar Reuters.

Perus regering ska för första gången försöka få kontakt med ursprungsbefolkningen Mashco-Piro. Folkgruppen har i över 600 år till stor del levt isolerade från omvärlden. Syftet är att försöka minska spänningarna mellan folkgruppen och närliggande byar, skriver Reuters.

Under de senaste åren har Mashco-Piro allt oftare setts leta knivar och livsmedel utanför deras djungelområde. Något som har har lett till att bybor, kristna missionärer och turister har börjat interagera med dem, främst genom att skänka mat och kläder.

Organisation kritisk

Perus regering förbjuder kontakt med Mashco-Piro eftersom deras immunförsvar inte är uppbyggt för att kunna stå emot vanliga sjukdomar. Samtidigt har myndigheterna sagt att de inte kan hindra människor från att trotsa kontaktförbudet eftersom det inte utdöms några påföljder.

Ursprungsbefolknings-organisationen Fenamad har varnat för att beslutet riskerar att legitimera den här typen av oönskade interaktioner. Bland annat flaggar de för att närmanden till andra isolerade grupper lett till att stammarna krymper.

Följ ämnen i artikeln