Erdogan till attack mot Sverige – för 50:e gången

Publicerad 2023-11-05

Sverige måste göra mer för att få gå med i Nato, enligt Recep Tayyip Erdogan

Det har den turkiske presidenten upprepat minst 50 gånger visar Aftonbladets genomgång.

– Tonfallet svänger hela tiden, säger tidigare Turkietambassadören Michael Sahlin.

På lördagen meddelade Erdogan återigen att Sverige inte gjort tillräckligt för att stoppa PKK:s verksamhet.

– Inga steg har tagits, säger han och tillägger att han diskuterat frågan med statsminister Ulf Kristersson.

Det var 50:e gången sedan Sverige skickade in sin Natoansökan som den turkiske presidenten eller hans ministrar upprepade budskapet, enligt Aftonbladets genomgång.

Recep Tayyip Erdogan.

Den 13:e maj i fjol inledde Erdogan sin långa bojkott med att säga att Sverige blivit ett hem för PKK-terrorister och att det vore ett misstag att låta dem gå med i Nato. Därefter fortsatte attackerna:


17 maj i fjol, dagen efter Sverige skickat in Natoansökan kallade Erdogan Sverige för ett ”kläckeri” för terrororganisationer och undrade hur han skulle kunna lita på dem.


31 maj uppgav han att Sverige var en säkerhetsrisk och att man måste stoppa PKK:s rekrytering, finansiering och propaganda.


8 juni sa Erdogan att Turkiet inte kan acceptera Sveriges Natoansökan för att ”terroristledare” bjuds in till intervjuer i svensk tv. Kurdiska partiet PYD:s ledare Salih Muslim hade då medverkat i SVT:s 30 minuter.


25 juli i år sågade han Sveriges nya terrorlagstiftning och sa att den var ”helt meningslös” eftersom den tillåter PKK att ”agera fritt”.


21 augusti sa han att Sverige måste kontrollera sina gator innan Natoansökan kan godkännas.


Det nya utspelet kommer bara en dryg vecka efter att Erdogan lämnat över Natoansökan till parlamentet.

– Jag är inte så förvånad. Vi har hört hur tonfallet hela tiden svänger. Överlämnandet till parlamentet gjordes väldigt diskret och man tänkte ”jaha, är det klart nu?”, nja sa såna som jag då, säger Michael Sahlin, Sveriges tidigare ambassadör i Turkiet.

Recep Tayyip Erdogan.

”Svårt att säga var Sverigefrågan tar vägen”

Förklaringarna bakom Erdogans plötsliga svängningar har bland annat handlat om amerikanska F16-plan som inte levererats. Men även Gazakrisen, där Erdogan tagit ställning för Hamas, kan också påverka, enligt Sahlin.

– Joe Biden har inte riktigt kongressen med sig i F16-frågan. Sedan finns det en koppling till Gazakrisen och Ukrainakrisen med Turkiets specialrelation till Vladimir Putin, Irans utrikesminister som var på besök i Ankara och Hamasdelegationen som besökte Moskva i förrgår. Det sker mycket diplomati och det är svårt att säga var Sverigefrågan tar vägen, säger han.

”Ska inte fästa sig vid vad han säger”

Turkietkännaren Paul Levin säger att Natoprocessen fortsätter i samma mönster och att det är svårt att säga hur länge Turkiet ska hålla dörren stängd. Men han menar att retoriken är en del av den pågående förhandlingen.

– Man ska nog inte fästa sig för mycket vid vad han säger. Men det är nog mer en signal att den pågående förhandlingen fortsätter fastän han skickat in ansökan till parlamentet, att man kan dra ut på det ytterligare lite grann, säger han.

Hur länge kommer det att pågå tror du?

– Det är svårt att göra en gissning. Det är många variabler som som kan förändras. Det har att göra med vad som händer hemma i Sverige med demonstrationer och aktioner som kan uppfattas provocerande i Turkiet eller om kriget i Gaza gör att relationen mellan USA och Turkiet försämras ytterligare. Det talas om att det kan tas upp i parlamentet någon gång i december.

Recep Tayyip Erdogan.