Experten: Därför är grönsakerna dyrare i butiken

Publicerad 2023-02-28

Har du fått en chock vid grönsaksdisken under den senaste tiden?

Då är du inte ensam.

På en månad har priset på flera populära grönsaker ökat.

– Problemet med just frukt och grönt är att det rör sig snabbt upp och snabbt ner, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

Maten blir allt dyrare. I sociala medier har många delat sina chockartade upptäckter i matbutikerna under den senaste tiden.

Det handlar om tomater, paprika och andra grönsaker som upplevs som betydligt dyrare. Prisökningen gäller även för många andra livsmedel.

– Vi har aldrig haft snabbare kostnadsökningar, totalt sett, i butik på livsmedel. Det är fullkomligt sensationellt. Det är kännbart för alla, inte minst för kunderna, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

Det är dyrt med grönsaker. Jättedyrt.

Prischock på purjo

SCB mäter varje månad prisförändringen på olika livsmedel. Där ser man att priset på flera grönsaker gått upp från december till januari.

Till exempel har priset på purjolök ökat med 37 procent, gurka 14 procent och tomater och morötter 11 procent.

Frukt och grönt är den kategori där man ser störst prisförändringar på kort tid, både upp och ner, förklarar Carl Eckerdal.

– Det är färskvaror i sin mest oförädlade form. Det finns inga mellanled. Om de på produktionssidan som odlar paprika och tomater får ökade kostnader eller missväxt, då slår det igenom med full kraft, säger han.

Höga elpriser har pressat odlingsbranschen. Arkivbild.

Dåliga skördar och svag krona

Enligt honom finns flera orsaker till att priserna på grönsaker ökat.

– Du har mycket snabba rörelser. Tomatodlare i Europa har ökade energikostnader, men andra faktorer spelar också in, man har haft dåliga skördar.

Den svaga kronan spelar också stor roll,

– Vi möter precis samma problem i Sverige som resten av Europa, med tillägget att vi dessutom har en av västvärldens sämsta valutor. Det är djupt olyckligt och borde debatteras mer, säger han.

”Kommer fortsätta öka”

Och grönsakerna kommer troligen att vara fortsatt dyra. Nu är vi inne i vintersäsong, och för att kunna se allmänna prisfall måste vi vänta in skördar från vårsådd och annat.

Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, spår att priserna kommer att fortsätta öka.

– Jag har svårt att se, om vi tittar på hela frukt och grönt-kategorin, att priserna skulle falla märkbart. Enskilda produkter, ja, men frukt och grönt bedömer jag kommer fortsätta öka i snabb takt. Precis som jag bedömer att hela livsmedelskorgen kommer att öka de närmaste månaderna, säger Carl Eckerdal.

Enligt honom finns det tre faktorer som ska klaffa för att vi ska kunna köpa billigare grönsaker i år. Det första är att kronan förstärks mot euron och dollarn. Det andra är att energipriserna fortsätter stabiliseras, som man sett att de börjat göra under de senaste två månaderna.

– Den sista förhoppningen, som gäller just frukt och grönt, är att odlingsförhållandena blir gynnsamma i Europa och även inom den inhemska produktionen, säger Eckerdal.

– Om alla de här tre sakerna rör sig åt rätt håll, då kommer vi att se fallande priser.

Denna chatt är stängd.

  • Nora Fernstedt
    28 feb 2023

    Tack för att ni var med och chattade! Märks att det här är ett ämne som engagerar. Fint med tips här på slutet om vad man kan ha i sin grönsakslasagne. Nu avslutar vi chatten för den här gången!

  • 28 feb 2023

    Patrik, tack för tipset med lasagnen!

    Maaria
  • 28 feb 2023

    Odlar hydroponiskt:Sallad, spenat och kryddor som växer så det knakar. Byggde eget hydro system billigt.Groddar Mungobönor och AlfaAlfa. Har drivit upp en fönstergurka planta och hoppas på skörd i april. Kompletterar med köpta morötter och vitkål.

    Ingrid
  • 28 feb 2023

    Till grönsakslasagne kan du ha massa röda kokta linser kikärtor bondbönor lök purjolök palsternacka riven krossade tomater o ett paket bladspenat inte så dyrt massa gott trevlig helg

    Patrik
  • 28 feb 2023

    Grönsaker är så mycket mer än paprika, tomater och gurka.

    Rotsaker är fortfarande billig mat och i frysdisken finns det en mängd grönsaker att välja på som inte är dyra.

    Ulla Pettersson