Varnar för ”bötning” av högstadieelever

Publicerad 2024-03-20

Skolan Vasa Real i Stockholm.

Skolledningen gick förra veckan ut med en varning till föräldrar med barn på innerstadsskolan Vasa Real.

De har sett hur elever via sociala medier hotas med ”bötning”.

– Det finns en stor tystnadskultur kring detta och vi tycker det är viktigt att bryta den, säger rektor Carina Rennermalm.

Meddelandet skickades i fredags via Skolplattformen från Vasa Reals skolledning.

I det skriver rektorn om fenomenet ”bötning” och att det just nu förekommer bland elever på Norrmalm i Stockholm.

Via sociala medier kontaktas högstadieeleverna av äldre personer utanför skolan med krav på pengar, om pengarna inte betalas väntas repressalier.

”Om eleven vägrar betala gärningsmannen så kommer ofta nya krav på att istället ange kompisar som ska göra denna betalning”, står det i meddelandet.

– Det känns hopplöst för det här är ett problem som är så svårt att komma åt. Barnen vågar inte berätta av rädsla för att de ska råka illa ut, och det känns som att det är väldigt utbrett problem. Många föräldrar undrar nu om deras barn är utsatta men att de inte vågat berätta, säger en förälder med ett barn på skolan.

Skolkorridor. Arkivbild.

”Psykiskt och materiellt våld”

Carina Rennermalm är rektor för årskurs 5–9 på Vasa Real.

Hon uppmanar föräldrarna i sitt meddelande att prata med sina barn om ”bötning”.

– Jag ser en tystnadskultur kring det här där ungdomarna är rädda för att lämna information och att prata med vuxna. De blir ju rädda när de blir hotade, och det är ju det som hela systemet bygger på, säger hon.

Hon vill inte uttala sig om hur utbrett problemet är på just Vasa Real men hon säger att hon uppfattat det som att problemet finns på fler skolor i Stockholm.

– Det här handlar både om ett psykiskt våld och ett materiellt våld. Antingen blir du fråntagen dina värdesaker eller så skadas du. Vi tycker det är viktigt att gå ut med information om det här, att berätta att det sker och även att det finns stöd att få om man är utsatt, säger Carina Rennermalm.

En förälder med ett barn på Vasa Real tycker att det är bra att skolan lyfter ämnet.

– Samtidigt finns det ju inte så mycket de kan göra åt saken. Det här är ju en politisk fråga där makthavare måste ändra lagstiftningen för att det inte ska vara så lätt att komma undan med sådana här brott.

”Spridit sig över alla län”

Carina Rennermalm hoppas att informationen från skolledningen ska göra att de elever som hotas vågar berätta.

– Om man drabbats av detta ska man försöka hitta någon vuxen man känner förtroende för. Det är viktigt att det här kommer till polisens kännedom, säger hon.

Aftonbladet har tidigare berättat om ungdomar som hotas av kriminella nätverk. I fallet med tonårspojken Johan tvingades han betala stora summor pengar till ett kriminellt nätverk för att han vägrade förvara narkotika åt dem.

Både polis och socialtjänst sa då att de märkt en ökning av fall som dessa sedan våldsvågen drog igång 2023 och att problemet spridit sig.

– Det jag tycker att vi sett förut var att den här problematiken var väldigt koncentrerad till utsatta områden, och det är fortfarande mer förekommande där. Men vi har sett hur det spridit sig i hela staden och i alla län, sa då Lina Blombergsson, avdelningen för strategi och utveckling på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Johans föräldrar vågade aldrig polisanmäla utan betalade istället utpressarna.

Polisens budskap är dock tydligt.

– Jag förstår verkligen rädslan. Jag skulle känna likadant om det var mitt barn det gällde. Men jag vill verkligen förmedla att man ska vända sig till polisen. Det finns hjälp att få, vi har flera fall där familjer och barn fått hjälp, säger Ulrika Kvarnström, verksamhetsutvecklare på polisens Nationella operativa avdelning.

Följ ämnen i artikeln