Hotellägaren: Gränsstängningen en katastrof

Carin Fock/TT

Uppdaterad 2020-03-16 | Publicerad 2020-03-15

Anna och Lars Norrman driver tillsammans ett hotell i Danmark. Beslutet att stänga gränsen slår hårt mot deras verksamhet.

Beskedet om att danska gränsen stänger slog ner som en bomb hos svenska småföretagare som driver verksamheter i Danmark. Den svenska hotellägaren Anna Norrman säger att beslutet är förödande för hennes verksamhet.

– Vi hade inte ens kunnat föreställa oss att det här skulle ske, säger hon.

Anna Norrman driver ett hotell tillsammans med sin man på den danska landsbygden, söder om Køge. Hon berättar att de just nu försöker hinna med att svara på mejl från oroliga gäster.

– Det här är en total katastrof för oss och det kunde inte vara sämre tajming. Vi har precis anställt personal, köpt ett privat hus och ett nytt hus till verksamheten. Vi har ett litet hotell och alla gäster kommer från Sverige, men nu får vi styra om helt, säger hon.

"Total överraskning"

Hon berättar att de nu kommer att försöka byta gäster med hotell i Sverige.

– Det är sårbart när alla gäster kommer från ett ställe, men det var en total överraskning att vi så snabbt kunde hamna i en sådan här situation.

Planen är också att styra om till den danska marknaden.

– Vi kämpar allt vad vi kan för att hitta nya gäster. Det finns bara en tanke just nu: Att överleva.

"Förödande för små verksamheter"

TT: Vad tänkte ni när gränsen stängde?

– Det var väldigt liten förvarning, men är det något som måste göras så ska det självklart göras. Samtidigt är det förödande för små verksamheter och företagare som oss eftersom vi har så små marginaler att röra oss på, säger Anna Norrman.

TT: Vad gör ni om stängningen av gränsen förlängs?

– Det innebär att vi måste sälja loss hus, att göra oss av med det vi har för att rädda huvudverksamheten. Det är tungt. Men vi går på någon slags autopilot och gör vad vi kan, säger hon.