Brutala maktkampen slutade med mord

Publicerad 2013-08-20

Den 31-årige gängledaren sköts ihjäl med flera skott den 24 november 2011.

Den våldsamma maktkampen om ett taxibolag i Malmö slutade med mord.

Gängledaren Alex Ghara Mohammadi, 31, som var delägare i firman sköts till döds med flera skott.

Nu åtalas en 45-årig man, misstänkt för mordet.

Det var strax före lunch en höstdag 2011 när det hördes smällar från Taxiverkets lokaler på Volframsgatan i Malmö. Alex Ghara Mohammadi, ledare för det kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpack i Malmö, träffades av flera skott.

Skotten som föll den 24 november skadade den ökände gängledaren och tidigare dömde våldsmannen så pass allvarligt att han avled.

Flydde till Egypten

Förutom skytten och mordoffret befann sig flera andra personer i firmans lokaler. Polisen hämtade in flera till förhör och grep även åtskilliga. Efter att den inledande krutröken skingrat sig kunde polisen bilda sig en uppfattning om hur mordet hade gått till.

Den klarare bilden ledde till att misstankarna riktades misstankarna riktades mot den 45-årige mannen.

Han hade då hunnit fly till Egypten. 45-åringen befann sig på flykt i 15 månader innan han återvände och kunde gripas av svensk polis. Han häktades av Malmö tingsrätt i februari i år.

"Det handlar om taxibolaget"

Kammaråklagare Michael Hansson skulle enligt planerna ha åtalat mannen i veckan.

– Men jag har skjutit fram det. Jag kommer att lämna in en stämningsansökan på tisdag i nästa vecka, säger han.

Motivet till dödsskjutningen misstänks vara ekonomiska strider.

– Jag vill inte kommentera åtalet i detalj nu innan men polisen har arbetat efter det. Det handlar om taxibolaget, säger Michael Hansson.

Maktkamp

Både Alex Ghara Mohammadi och den mordmisstänkte 45-åringen ska ha köpt upp andelar i firman och försökt att tillskansa sig hela makten över företaget. I takt med att större summor pengar investerades så trappades fejden mellan de två männen upp. Stämningen i bolaget blev alltmer hotfull och en annan av delägarna misshandlades och utsattes för ett sprängattentat vid sin bostad.

Maktkampen slutade med avrättningen på Volframsgatan. Polisen misstänker att 45-åringen ville röja sin rival ur vägen för gott.

Nekar till brott

Gängledaren Alex Ghara Mohammadi, 31, som sköts ihjäl hade ett digert belastningsregister. 2002 dömdes han till 10 års fängelse för misshandel och grovt narkotikabrott, han blev villkorligt frigiven 2009. Samma år han sköts till döds dömdes han för narkotikasmuggling. Utöver det är han även dömd för flera trafikbrott.

Ghara Mohammadi satt även häktad misstänkt för inblandning i det brutala knivmordet på en dörrvakt på Norra Grängesbergsgatan i Malmö sommaren 2011. Han frigavs men var fortfarande misstänkt när han sköts ihjäl i november samma år.

Den häktade 45-åringen nekar till mordet.