Mikaels familj: Sverige är i krig

”Gängen rustar medan politikerna pratar”

Publicerad 2024-04-14

Det kallblodiga mordet på Mikael, 39, har inte lämnat någon oberörd.

Familjen menar att politikerna måste skaka fram de resurser som de lovat – och det nu.

– Visa kraften! Skaka varenda människa och se om en pistol ramlar ut! säger Mikaels svåger Elias.

På onsdagen sköts Mikael 39, till döds framför sin 12-årige son när han konfronterade ett ungdomsgäng.

Ett kallblodigt mord som är på var och varannans svensks läppar.

Gemene man är överens: Ytterligare en gräns har passerats och något måste göras.

Mamma Barbara och Mikaels svåger Elias sitter i soffan tillsammans med Adrianas mamma Susanne och Mikaels syster Aneta.

Susanne, vars 12-åriga dotter Adriana mördades 2020 när hon var ute och gick med sin hund, är bästa vän med Mikaels syster Aneta.

På fredagen är hon hemma hos Mikael och Anetas mamma Barbara tillsammans med Aneta och hennes man Elias. De sitter i en stor grå soffa och har samlats för att prata om dagens Sverige.

Det är bara det att Susanne har varit med om samma debatt tidigare. En gräns hade överskridits när hennes dotter dödades i en så kallad ”felskjutning”.

Nu är Mikaels familj i en snarlik situation.

– När Adriana blev skjuten trodde jag att detta var vändningen. Politikerna pratade länge om vad som skulle göras och sen blev det tyst. I går fick vi höra precis samma sak från politikerna. De orden blir svåra att lita på eftersom ingenting händer, säger Elias.

”Politikerna var där för kamerorna”

En video när Mikaels syster Aneta konfronterar Magdalena Andersson har blivit viral och Aneta har hyllats på sociala medier.

Sättet politikerna betedde sig på fick bägaren att rinna över, menar Aneta.

– De var nonchalanta och känslokalla. Allt kändes som ett dåligt skådespeleri. De var obekväma och det syntes, säger hon.

– De var där för kamerorna, fyller Elias i.

Samtidigt är de överens om att de tycker att det är bra att politikerna kommer så att folket får en chans att ställa frågor.

– Men det måste vara för att de vill komma dit och faktiskt känner med de anhöriga. Var på riktigt och släpp fram det humana, säger Elias.

När familjen får frågan om vad de tycker att politikerna bör göra hörs en tydlig frustration i svaret.

– Det är för fan deras jobb. Klarar de inte av det ska de inte sitta där, säger Elias och får jakande medhåll av de andra.

Mikael, 39, beskrivs av familjen som levnadsglad och världens bästa pappa till sin 12-årige son.

”Sluta skyll på varandra”

Men familjen har ändå saker som de vill ta upp:

– Sluta skyll på varandra. Det spelar ingen roll vems fel det är att det blivit som det blivit. Fokusera på vad vi kan göra idag för att vända trenden. Vi har ett gemensamt problem, säger Aneta.

– Det är alltid så mycket snack om att saker tar tid eller att det inte finns resurser. Men när covid kom. Hur jävla snabbt gick det inte att få till lagändringar och vaccin. Hade vi blivit attackerade och varit med om ett riktigt krig, då hade man fan i mig hittat resurser. Och Sverige är i krig nu. Så skaka fram resurserna, säger Elias.

Barbara förlorade sin son i onsdags. Elias förlorade sin svåger, Aneta sin bror. Mitt i sorgen tänker familjen på andra, och kräver krafttag mot våldet.

De pekar också på hur det är tydligt att gängen rustar upp medan politikerna pratar.

– De är alltid två steg före oss och avståndet ökar hela tiden. På ena sidan springer de för fullt och rustar upp, växer sig större och starkare för varje dag. Samhället måste rekrytera till sin sida, säger Elias.

Folk behöver se något drastiskt

Elias, Aneta och Susanne säger att de märker en del saker görs men att det tar för lång tid och är små saker i sammanhanget.

– Folket behöver se något drastiskt. En ordentlig insats med militär och polis. Visa kraften! Skaka varenda människa och se om en pistol ramlar ut! Fortsätt överallt! säger Elias.

– Dumpa straffrabatterna, nu är det no mercy, fyller Aneta i.

Ulf Kristersson besökte minnesplatsen i Skärholmen i veckan.

De tycker också att killar i riskzon måste fångas upp tidigare. Nya förebilder måste skapas. Föräldrar måste ta mer ansvar. Lärarna måste våga tillrättavisa barn i högre grad.

– Det krävs en by för att fostra ett barn, den mentaliteten finns inte längre. Man vågar inte säga till barn längre när alla har en kamera i handen. Man blir rädd för konsekvenserna av att bli uthängd.

Hälsningen till Ulf Kristersson

Vad vill ni hälsa till statsministern?

– Skaka fram resurserna som ni lovat. Och det nu.