Kolla, här är årets läckraste knölar

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2002-06-21

Kort väg från jord till bord - då blir färsk- potatis bäst

POTATISLANDET

Njut av åsynen. För finare än så här kan färskpotatisen aldrig bli.

Midsommarens främsta primör är nämligen bäst när den kommer direkt ur myllan.

Den verkliga finsmakaren har is i magen och väntar nästan till kokdags med potatisinköpet. Och handlar förstås de rara små knölarna så lokalt som möjligt.

- Ja, den absolut finaste primören har kortaste sträckan från jord till bord, säger Mats Gabrielsson, ordförande i Potatisodlarnas riksförbund.

- Observera dock att kvalitén på färskpotatis som lagrats och transporterats ett par dygn inte är sämre.

Men skillnaden är nog så påtaglig. Det handlar om mer eller mindre lättskalat visar Aftonbladets stickprovsundersökning.

Krävde hård insats

Testpotatisarna från tre olika matvaruaffärer i Jönköping var motsträviga och ville inte släppa skalet frivilligt. Först efter insats med hård borste glänste de vackert mildgula.

Den ultimata primören hittade vi hos odlare Tore Aldarsson i Uppgränna.

En lätt handpåläggning under rinnande vatten och de nyskördade delikatesserna skimrade.

Totalt konsumeras cirka 300000 ton färskpotatis på midsommarafton i Sverige.

- Så visst måste man räkna med tid för transport och lagring , säger potatiskonsulent Magnus Andersson.

Ditt bästa råd till konsumenterna?

- Handla så lokalt som möjligt, helst hos en odlare alldeles i närheten. Fråga i din butik varifrån färskpotatisen kommer.

Koka - och njut

- Var du ute i alltför god tid - se till att förvara läckerheterna svalt och mörkt.

Återstår bara att koka och njuta.

Glad midsommar!

Ebba von Essen

Följ ämnen i artikeln