Bror till riksdagsman i brottsutredning – tros ha jobbat för Foxtrot

Publicerad 2024-03-15

Plenisalen i riksdagen.

Polisen utreder en knarkhärva med kopplingar till internationell och organiserad brottslighet.

Misstankar riktas mot en 38-årig man – som enligt uppgifter till Aftonbladet tros ha varit kurir i Foxtrotnätverket.

Mannens bror är en riksdagsledamot.

– Jag har inget med hans förehavanden att göra, säger politikern.

Den 38-årige mannen misstänkt för flera fall av grova narkotikabrott och ett fall av grov narkotikasmuggling. Han häktades i fredags i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. Handlingar från rätten visar att de misstänkta brotten begicks mellan 2020 och 2021.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks mannen ha jobbat åt det kriminella nätverket Foxtrot. Bland annat tros mannen ha agerat som knarkkurir i Sverige, enligt uppgifterna.

38-åringen har en lång historik av brott. Han har även suttit i fängelse. I fallet finns ytterligare en misstänkt man, han är sedan tidigare ostraffad.

”Vi misstänker att den aktuella brottsligheten har varit del av en omfattande narkotikaverksamhet”, skriver åklagare Anna Stråth, som leder utredningen, i ett mejl.

Allvarlig brottslighet

Stråth arbetar på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (Rio), en åklagaravdelning som är specialiserad på mycket grov brottslighet. Även Noa, polisens nationella enhet, är inkopplade på fallet.

Kammaråklagare Anna Stråth

Att två så pass tunga rättsinstanser har ansvaret över utredningen visar att det är ett fall där polisen misstänker mycket allvarlig brottslighet.

– Rio har bara hand om ärenden som är internationella och organiserade. Vi är i början av utredningen och jag utesluter inte att det kommer bli tal om ytterligare misstankar, säger Stråth.

Hon vill inte uttala sig om de häktade personerna misstänks ha någon koppling till gängmiljön.

Ska informera sitt parti och riksdagen

När Aftonbladet når riksdagsmannen är han förvånad över vad hans bror är misstänkt för.

– Det har kommit till min kännedom att han har häktats, mer vet jag inte, säger han.

Hur ser er kontakt ut?

– Han är min bror, vi träffas på familjehögtider men mer än så är det inte. Vi har valt olika vägar i livet. Jag har valt min väg där jag vill påverka samhället till det bättre, han har valt sin. Jag kan inte ta ansvar för hans val och hans gärningar.

Efter samtalet med Aftonbladet säger riksdagsledamoten att han kommer att informera riksdagen och sitt parti.

– Det är väldigt allvarliga misstankar så det måste jag göra. Men jag vill vara tydlig med att jag har ingenting med hans förehavanden att göra.

Följ ämnen i artikeln