Kändisar hängs ut på Darknet i hackerattack

Publicerad 2024-03-06

Kändisars personuppgifter har läckt ut på Darknet efter förra veckans hackerattack mot Sophiahemmet.

Det visar skärmdumpar av läckta dokument som visar namn och personnummer på patienter som Aftonbladet tagit del av.

Sophiahemmet har inte bekräftat uppgifterna.

Flera kändisar och högt uppsatta personer har hängts ut på Darknet efter en hackerattack mot Sophiahemmet i Stockholm i förra veckan.

Aftonbladet har tagit del av skärmdumpar och läckta dokument som publicerats på internets baksida Darknet.

Bland andra finns prinsessan Christinas namn med på en namnlista hos Sophiahemmet. Prinsessans make, Tord Magnuson, bekräftar för Expressen att paret är patienter på Sophiahemmes husläkarmottagning.

Enligt P4 Stockholm kräver hackergruppen tio miljoner kronor i lösensumma för att ta bort uppgifterna och inte lägga ut fler.

63 000 läckta dokument

Schibsteds cybersäkerhetsavdelning kan bekräfta att det finns ungefär 63 000 dokument med känsliga uppgifter bakom betalvägg. Den pro-ryska hackergruppen Medusa ligger bakom attacken.

I dessa dokument finns bland annat räkningar, dokument om byggprojekt, e-post och vaccinationsdokument. Utöver det finns känslig information om personal – bland annat foton.

– Allting finns i stort sätt. Det ser illa ut, säger Bernard Helou, chef på Schibsted cybersäkerhetsavdelning.

Sophiahemmet: gammal medlemsförteckning

I ett pressmeddelande från Sophiahemmet skriver man att de läckta uppgifterna om kändisar är inaktuella och kommer från en gammal medlemsförteckning.

Vidare skriver man att ett intensivt arbete pågår för att karlägga vilken ytterligare information som har stulits. Det sker i samarbete med polis och IT-säkerhetsexperter.

”Det huvudsakliga journalsystemet som används är opåverkat eftersom det ligger i en separat datamiljö utanför Sophiahemmet”, heter det i pressmeddelandet.

Överbelastningsattack mot Skatteverket

Flera svenska myndigheter och företag har haft stora problem under de senaste dagarna. I går låg flera organisationers hemsidor nere, däribland Tullverket, Finansinspektionen, Försäkringskassan och Kronofogden.

Integritetsmyndigheten och Konkurrensverket utsattes för belastningsattacker som en pro-rysk hackergrupp säger sig ligga bakom. Vid 16.30-tiden under onsdagen ligger Integritetsskyddsmyndighetens hemsida nere.

Sedan 12.50 i dag har Skatteverket upplevt stora problem efter att ha utsatts av en överbelastningsattack.

”Just nu kan det förekomma problem med att logga in i vissa e-tjänster och på Mina sidor på grund av en pågående överbelastningsattack”, skriver man på hemsidan.

Skatteverket har ingen prognos för när det kan vara över i nuläget.

– Det har blivit vardag för både företag och myndigheter och är saker vi får arbeta mot. Vi gör allt för att vara så motståndkraftiga som möjligt, säger Skatteverkets it-driftchef Peter Karlsson.

– Jag är den första att beklaga problemet.