Sjukhusen larmar om överfulla avdelningar: ”Oroande inför jul”

Publicerad 2022-12-17

En blandning av RS-virus, säsongsinfluensa och covid-19 har fått trycket att öka markant på Sverige sjukhus.

Planerade operationer ställs in och flera sjukhus går upp i stabsläge.

–Det bildas köar som inte är förenligt med patientsäkerhet. Vi har ingenstans att behandla dem, säger Kent Sandström på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Influensan har fått fäste – samtidigt härjar en mängd olika smittor såsom covid-19 och RS-viruset. Trippelsmittan gör att inflödet av patienter beskrivs som ”väldigt stort” inom sjukvården på flera håll i landet.

På Södersjukhuset i Stockholm och region Kronoberg har man behövt gå upp i stabsläge på grund av trippelsmittan och det pressade läget.

I region Västerbotten vädjar man till patienter att stanna hemma och i Göteborg räcker inte rummen med syrgas till på barnakuten, skriver Göteborgs-Posten.

Belastningen är stor på akuten och andra vårdavdelningar.

– Vi är i skedet där vi behöver ställa in planerade operationer och läkarbesök för att frigöra plats på det akuta intaget. Det är otroligt tråkigt för de patienter som drabbas, säger Kent Sandström, biträdande avdelningschef på akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Södersjukhuset i Stockholm.

”Mycket stort inflöde”

Före influensa- och RS-säsongen tog Norrlands universitetssjukhus emot omkring 100 till 120 personer på akuten varje dag. Nu rör det sig om över 140 patienter varje dag.

– Ofta kommer de här extra patienterna också i ett sjok mellan klockan 17 till 22. Det bildas köar som inte är förenligt med patientsäkerhet. Vi har ingenstans att behandla dem, säger Kent Sandström och fortsätter:

– Det blir även svårt att veta vem som är i stort behov av akutsjukvård i de här köerna. Många av de som söker vård på akutmottagningen skulle klara sig bra med egenvård. Om en vårdcentral säger nej, använd då inte akuten som ett komplement.

Under julhelgen brukar antalet vårdplatser på sjukhuset minska med omkring 50 vårdplatser, berättar Kent Sandström.

– Personal har semester i jul, om det samtidigt kommer in många fler är det bekymmersamt.

I region Kronoberg är sjukfrånvaron bland personalen hög. Tillsammans med extrem överbeläggning har det fått regionen att gå upp i stabsläge.

– I veckan har vi haft ett mycket stort inflöde av patienter på vår akutmottagning, av olika orsaker. Det är både vädret som ställer till det utifrån halkan med frakturer som följd, men också en ökning av olika virus som gett oss ett stort inflöde, säger Florence Eddyson Hägg, sjukhuschef på sjukhuset i Växjö.

Även i region Kronoberg ställs planerade operationer in till och med måndag för att hantera situationen. En förlängning kan inte uteslutas. Mer resurser skjuts också till akuten.

– Läget har lättat något sedan i torsdags då vi vidtog de åtgärder som vi beslutade om när vi gick upp i stabsläge. Det är endast planerade operationer som går att skjuta på. Canceroperationer samt akuta patienter har vi prioriterat och de blir opererade, säger hon.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

”Rummen räcker inte till”

På Södersjukhuset hade man tidigare i veckan 20 procent överbeläggningar, vilket motsvarar fler än 100 patienter inom vuxensjukvården, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. Barnsjukvården är fortsatt ansträngd med många fall av RS-virus.

Den tuffa virussäsongen påverkar arbetssituationen vid barnakuten på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten. I normala fall brukar det vara omkring 150 barn som söker till barnakuten under ett dygn. I början av veckan handlade det om 100 extra.

– Det blir väldigt trångt i utrymmena och vi har ingenstans att göra av barnen och föräldrarna när det blir så pass fullt. Rummen räcker inte till och rummen där det finns syrgasuttag räcker inte till, säger Sophia Hertram, vårdenhetschef för akutmottagning barn, till Göteborgs-Posten.

Under det senaste året har bland annat personal, chefer och fackförbund larmat om en ohållbar situation på barnakuten på Karolinska universitetssjukhuset. Arbetssituationen har förvärrats ytterligare och läget är akut till följd av vinterns kraftiga ökning av RS-virus, skriver Dagens Nyheter.

Facken har begärt ingripande från Arbetsmiljöverket – det allvarligaste problemet handlar om bristen på vårdplatser.

– Det finns inte tillräcklig beredskap för den virusvåg vi visste skulle komma, säger Rozita Zarif, Vårdförbundets huvudskyddsombud, till tidningen.