Jeans från 1800-talet såldes för en miljon

Publicerad 2022-10-15

De beskrivs som vintagejeansens ”heliga Graal”.

Denimbrallorna från 1800-talet hittades i ett gruvschakt.

Nu har de sålts för nära en miljon kronor.

I drygt hundra år var Levi’s-jeansen bortglömda i mörkret i det övergivna schaktet i gruvan. De hittades av en ”denimarkeolog”, skriver brittiska The Independent.

Brallorna sägs vara de äldsta kända Levi’s-jeansen från guldrushens era och var enligt beskrivningen i ”gott/brukbart” skick och ”fantastiskt skick med tanke på åldern”.

De var bitvis täckta av vax från ljus som gruvarbetarna använde för att lysa upp de trånga tunnlarna i guldgruvan. Ovanför bakfickan finns också en typ av skärp för att justera brallorna till rätt storlek i midjan.
På en etikett på insidan av byxorna står att läsa att de är ”de enda som är gjorda av vita arbetare”. Det gör att jeansen går att datera till slutet av 1800-talet då kinesiska arbetare jobbade i USA. Levi’s slogan togs bort på 1890-talet, skriver Wall Street Journal.

Den första oktober gick de under klubban på Durango Vintage Festivus i New Mexico.

Kyle Haupert, 23, inköpare av vintagekläder från San Diego, lade det vinnande budet. Totalt betalade han cirka 993 418 kronor.

– Jag är fortfarande lite förvirrad, överraskad av mig själv att jag ens köpte dem, säger han till Wall Street Journal.

Haupert betalade 90 procent av summan och Zip Stevenson, denimexpert i Los Angeles, de resterande tio procenten.

Enligt The Times är intresset för jeansen stort, det talas om summor på uppåt 1,7 miljoner kronor. Om de skulle vara intresserade av att sälja dem.