Åtalad för vaccinläcka har extremistkoppling

TT

Publicerad 2024-03-25

Mannen som åtalats för att ha röjt uppgifter ur vaccinationsregistret har haft kopplingar till högerextrema miljöer. Arkivbild.

Konsulten som åtalats för att ha röjt personuppgifter från cirka 800 barn under sin tid på Folkhälsomyndigheten har kopplingar till högerextrema miljöer. Det visar en granskning från Expo.

Mannen, som arbetade som konsult åt Folkhälsomyndigheten (FHM), är misstänkt för att ha röjt uppgifter från vaccinationsregistret, bland annat om covid-19-vaccinationer.

Expos granskning visar att mannen ser FHM som ett hot mot friheten och att han är emot covid-19-vaccin.

Enligt Expo har mannen haft återkommande kontakt med en framträdande person i den högerextrema miljön och som också synts i konspiratoriska sammanhang kring covid-19. Högerextremisten ska ha erbjudit den misstänkte mannen att sprida information via alternativa medier.

Den åtalade mannen är sedan tidigare dömd för flera brott, bland annat olaga frihetsberövande, misshandel och vapenbrott. Enligt polisutredningen har han sagt i en chatt med sin chef på konsultbolaget att han har varit öppen med sin vapenbrottsdom med FHM. Men i en annan chatt säger han att han har fått tillgång till myndighetens olika system utan att visa sitt belastningsregister.

FHM uppger enligt Expo i ett svar till polisen att ingen säkerhetsklassning gjordes men däremot en ”fördjupad koll”.

Målet mot mannen tas upp i tingsrätten i april.