Intern kritik mot Kristerssons ”folkpartistiske” högra hand

Publicerad 2023-10-19

Moderaterna splittras mellan stad och land – nu riktas kritik mot hur statsminister Ulf Kristersson hanterar motsättningarna.

Den interna vreden vänds i synnerhet mot utnämningen av ”vindkraftskramaren” och den tidigare liberalen Johan Jakobsson som statssekreterare.

– Ulf verkar inte inse att det här partiet har förändrats, att Stockholm är svagt och att övriga landet inte kommer acceptera den typ av politik som framför allt Johan Jakobsson driver, säger en M-källa.

Moderaterna har tappat stort väljarstöd i städerna och partistyrelsen har nu siktet inställt på att hämta tillbaka stadsbornas stöd.

På partiets stämma i Umeå, som inleds på torsdagen, ligger särskilt fokus på miljö- och klimatpolitik. Bland annat presenteras en rad förslag om att utöka vindkraften.

Vindkraft. Genrebild.

Men försöken att få tillbaka stadsväljare med klimatpolitik faller inte i god jord ute i landet.

– Det är bra att man vill förnya miljö- och klimatpolitiken. Men det är väldigt fattigt att göra det med vindkraft. Det finns det hur många partier som helst som slåss för, säger en högt uppsatt källa i partiet.

– Det är inte så att Stockholmsväljare som valt bort oss byter tillbaka på grund av att partiet nu omfamnar vindkraft.

Ulf Kristersson.

Inte först på bollen

Kritik riktas särskilt mot partiledaren och statsministern Ulf Kristersson.

Kristersson inrättade nyligen ett kansli med tjänstemän som arbetar direkt under honom på regeringskansliet.

Syftet var att öka takten i alla utredningar som Tidöpartierna sjösatt. En av de nya tjänstemännen på kansliet är Johan Jakobsson, Ulf Kristerssons statssekreterare och högra hand.

Jakobsson var under början av 2000-talet stabschef och partisekreterare för Liberalerna, som då hette Folkpartiet. Han har också haft en lång karriär som lobbyist.

– Det pratas mycket internt i partiet om Ulfs folkpartistiska statssekreterare. Jakobsson är den som ligger bakom att vinkraftskramandet som partiledningen ägnar sig åt men som resten av partiet inte tål. Han tycker också det är bra politik att stoppa höjningen av brytpunkten av statlig skatt, säger en M-källa.

Johan Jakobsson.

En annan källa inom partiet anser att Moderaterna har tappat fart och ifrågasätter partiledningens förmåga att sätta agendan.

– Vi är alldeles för dåliga på att vara först på bollen. När var senaste gången någon förhöll sig till ett förslag av Moderaterna? Det vet i alla fall inte jag.

Öppen kritik mot M-ledningen

Partistyrelsen vill att partistämman gör det lättare för vindkraften att expandera.

M i Kronobergs län står bakom en motion som tvärtemot partistyrelsen vill göra det lättare för kommunerna att stoppa vindkraft genom att utöka det kommunala vetot.

– Energipolitik handlar om teknik, inte taktik. Vi får inte göra vindkraften till en symbolfråga, som S och MP har gjort, säger riksdagsledamoten, Växjömoderaten och förbundsordförande för Moderaterna i Kronobergs län, Oliver Rosengren.

– Det finns en missuppfattning om att vi behöver mer av alla energislag. Att man inte ska vara principiell mot vissa energislag är en sak, men det betyder inte att vårt energisystem klarar mer av alla energislag.

Oliver Rosengren (M) riksdagsledamot.

Tillsammans med Skånedistriktet och ungdomsförbundet, Muf, vill Kronobergs län avskaffa flerbarnstillägget och begränsa barnbidraget till tre barn.

Tanken är att kunna finansiera sänkt skatt på arbete – ekonomisk politik som ska locka väljare, oavsett om de bor i staden eller på landet.

– Det finns mycket politik som kan vinna ett större förtroende än vad vi har nu i både stad och land. Det är det vi borde fokusera på. Ekonomisk politik, att det ska löna sig mer att arbeta och strama åt bidragen, har starkt stöd i både stad och land.

”Ulf har missbedömt sitt parti”

En tung M-källa är inne på samma linje och anser att partiet har lagt för lite krut på den ekonomiska politiken, vilket har lett till en minskad entusiasm bland många moderater ute i landet.

Vindkraftsfrågan rosar ingen marknad internt, enligt källan.

– Ulf har missbedömt sitt parti i den frågan. Och Johan Jakobsson har missbedömt sitt nya parti i frågan. Frågan knyter ann till diskussionen om stad och land, om när Ulf gick ut och pratade om vad Stockholm borde göra för klimatpolitiska åtgärder att öka i opinionen, det är en del i detta, det är helt missriktat.

Aftonbladet har utan framgång sökt Johan Jakobsson.