Anonymous: Vi har hackat Rysslands centralbank

Publicerad 2022-03-24

Det internationella hackernätverket Anonymous säger sig ha hackat Rysslands centralbank.

Nu hotar nätverket med att offentliggöra tusentals hemliga ryska filer.

”Mer än 35 000 filer med hemliga överenskommelser kommer offentliggöras inom 48 timmar”, skriver Anonymous på Twitter.

Det internationella hackernätverket Anonymous uppger att de har hackat Rysslands centralbank.

Nu hotar de med att offentliggöra mer än 35 000 filer under de kommande 48 timmarna.

Enligt Anonymous innehåller filerna hemliga överrenskommelser, skriver nätverket i ett Twitterinlägg som publicerades på onsdagskvällen.

Kort efter att kriget bröt ut i Ukraina för en månad sedan förklarade nätverket cyberkrig mot Ryssland. Sedan dess har de genomfört ett flertal attacker riktade mot den ryska staten och rysk statlig media.

Frågetecken kring ryska centralbankchefen

I nuläget är det oklart hur varningen hanteras. Den ryska centralbanken har till uppgift att skydda den ryska rubeln, som fallit tungt sedan Rysslands invasion i Ukraina inleddes.

Samtidigt som den meddelandet om den påstådda attacken kommer ökar spekulationerna kring den ryska centralbankschefen Elvira Nabiullina.

I samband med ett möte som nyligen hölls i Kreml uppgav Elvira Naibiullina att den ryska ekonomin befinner sig i en ”extrem situation”, rapporterar Daily Mail.

I samma veva beklagade hon också den situation som kriget medfört för Ryssland.

Hackergruppen Anonymous presenterar ett meddelande. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

– Vi alla önskar verkligen att det här inte hade hänt, sa hon i samband med mötet.

Hon har tidigare varit minister och rådgivare till president Vladimir Putin. Trots hennes uppenbara oro över landets finansiella läge beslutade Putin nyligen att Naibiullina ska fortsätta som centralbankschef i ytterligare en period.

Varnar företag verksamma i Ryssland

Tidigare i veckan riktade Anonymous också ett flertal varningar till västerländska företag som fortfarande är verksamma i Ryssland.

”Pressmeddelande: Vi uppmanar alla företag som fortsätter verka i Ryssland genom att betala skatt till Kremls kriminella regim: Dra er ur Ryssland! Ni har 48 timmar på er att reflektera och dra er tillbaka, annars ställer vi in vårt sikte på er”, skrev Anonymous på måndagen.

”Västerländska företag som fortfarande är verksamma i Ryssland borde lämna landet omedelbart. Ni ger bränsle till den ryska krigsmaskinen och bidrar till att oskyldiga barn dör. Blodspengarna ni tjänar i Ryssland kommer fläcka era händer”, skriver de också.

Senare i veckan publicerades ännu en varning till västerländska företag.

”Vi uppmanar återigen företag som är verksamma i Ryssland: Avsluta omedelbart er verksamhet i Ryssland om ni tycker synd om de oskyldiga människorna som våldsamt massakreras i Ukraina. Din tid börjar ta slut. Vi förlåter inte. Vi glömmer inte”, skriver Anonymous också.