Putin: Fredsplanen måste följas

Publicerad 2015-06-11

De som vet något om säkerhetsläget mot Ryssland hamnar direkt i underläge, skriver Johan Hakelius.

President Vladimir Putin tros leta efter sprickor i EU:s sanktionspolitik under sitt Italienbesök. Han talade bland annat om hur italienska företag gör miljardförluster till följd av sanktionerna.

Följ ämnen
Ukraina

Putin sade under ett besök i Italien att Minsk-uppgörelsen måste implementeras fullt ut för att få ett slut på striderna i östra Ukraina.

Ryssland har avfärdat anklagelser om att landet bär ansvar för att konflikten inte har avslutats, och att Kiev inte genomför sina skyldigheter enligt fredsplanen från Minsk.

Två dagar efter att G7 hotade med tuffare restriktioner mot Ryssland hävdade Putin att sanktionerna mot landet har skadat Italiens ekonomi. Men inget tyder på att Italien kommer att gå en annan väg än den G7 har valt.

– Italienska företag har gått miste om en miljard euro. De kunde ha skapat jobb till sina anställda men det blev inte så på grund av sanktionerna, sade Putin på en presskonferens.

På onsdagen träffade Putin påven Franciskus i en 50 minuter lång audiens. I ett uttalande efteråt manade Vatikanen de inblandade parterna i konflikten att göra sitt yttersta för att skapa fred i Ukraina.

Putin mötte den italienske premiärministern Matteo Renzi på världsutställningen Expo 2015 i Milano. Besöket är extra känsligt eftersom det endast är några veckor kvar till att EU väntas besluta om utvidgade ekonomiska sanktioner mot Ryssland på grund av landets Ukrainapolitik och annektering av Krimhalvön.

TT