Tre skadade i skjutning på franskt tåg

Uppdaterad 2015-08-26 | Publicerad 2015-08-21

Tre personer skadades när en man öppnat eld på snabbtåget mellan Amsterdam och Paris.

Skytten ska ha övermannats av två amerikanska passagerare och en av dem finns bland de skadade.

– Mannen ska ha skjutit med en kalasjnikov, säger ett vittne.

En talesman för den franska inrikesministern Pierre-Henri Brandet uppger i fransk tv att tre personer har skadats vid en skjutning på snabbtåget mellan Amsterdam och Paris under fredagen. Den misstänkte ska enligt nyhetsbyrån AP vara en 26-årig marockansk medborgare.

CNN uppger att europeiska antiterrororganisationer ska ha haft kännedom om mannen som tros sympatisera med IS och beskrivs vara en radikal jihadist.

Två av hans offer ska vara skjutna och svårt skadade.

Vittnen som ska ha varit ombord på tåget berättar att han öppnade eld med en kalasjnikov innan han övermannades av två passagerare, enligt Le Monde.

Ett annat vittne säger att de två passagerarna som ingrep ska ha agerat efter att de hört ett automatvapen laddas inne på en toalett ombord på tåget, skriver Le Monde.

En av männen som hjälpte till att övermanna gärningsmannen skadades svårt.

– Jag ville träffa dem som skadats av det här barbariska våldsdådet, säger inrikesminister Bernard Cazeneuve när han kommit till Arras, enligt Le Figaro.

Hyllar amerikaner som ingrep

Han hyllar också de två män som stoppade gärningsmannen – som uppges vara två amerikanska medborgare. Enligt brittiska Daily Mail ska de vara soldater i USA:s marinkår.

– De var otroligt modiga och visade på stort hjältemod under väldigt svåra omständigheter. Utan deras kylighet hade vi kunnat stå inför ett avskyvärt drama, säger Cazeneuve.

Polisen ska ha mött upp tåget när det anlände till stationen i Arras, omkring 18 mil norr om Paris, och där greps den misstänkte vid 18-tiden, enligt Le Figaro. Den misstänkte ska vara en 26-årig marockansk medborgare, enligt AP.

Christophe Piednoel, talesperson för franska tågbolaget SNCF, uppger att den misstänkte var beväpnad med ett automatvapen och en kniv, enligt AP. På bilder från platsen syns poliser syna en större mängd magasin som lagts ut på marken bredvid en svart ryggsäck.

Enligt Le Monde ska bland annat en brittisk och en amerikansk medborgare vara skadad.

Antiterrorenhet inkopplad

Skottlossningen skedde medan tåget passerade genom Belgien och franska myndigheter kommer att samarbeta tätt med sina belgiska kolleger, säger Frankrikes president Francois Hollande i ett uttalande, rapporterar AP.

”Allt görs för att få klarhet och få fram all information om vad som hänt”, skriver Hollande i uttalandet.

När tåget stannade i Arras fördes övriga passagerare till en skola där deras identiteter kontrollerades.

Utreds av terrorpolis

Parispolisens antiterrorenhet ska under kvällen ha tagit över utredningen, uppger Le Figaro.

Bland annat pågrund av den misstänktes vapenarsenal, enligt den franska tidningen.

AFP uppger sent på fredagkvällen att den misstänkte 26-åringen är känd av fransk underrättelsetjänst.

Uppgifterna kommer från en poliskälla, enligt nyhetsbyrån.

En källa inom europeiska antiterrormyndigheter säger till CNN att den misstänkte ska ha varit känd för sina extremistiska åsikter och att det verkar som att han sympatiserar med IS. Den uppgiften ska dock inte vara helt utredd.