Får betalt av banken för att låna pengar

Uppdaterad 2018-08-16 | Publicerad 2015-03-21

Danska Eva Christiansen har minusränta på lånet

Få betalt för att låna pengar?

Det låter ju för bra för att vara sant.

Men i Danmark är det ett faktum.

Eva Christiansen, 36, har minusränta på sitt lån.

– Jag blev så glad, det är ju helt fantastiskt, säger Eva Christiansen till Aftonbladet.

Eva som är parterapeut och sexolog har precis startat ett företag. Att hon överhuvudtaget fick ett lån, gjorde henne så glad att hon dansade. Först senare insåg hon att hon faktiskt får betalt av banken för att låna pengar.

– Det gick först upp för mig, att det var ett helt unikt lån, när medierna började ta kontakt med mig. Det var TV2 i Danmark, New York Times och andra. Då förstod jag att jag befann mig i en världshistorisk situation i finansvärlden, och att jag var den första i världshistorien som har fått denna minusräntan. Jag är mycket tacksam.

Kan fokusera helt på sitt projekt

Efter att Eva Christiansen ansökt om sitt företagslån, sänkte den danska centralbanken styrräntan till 0,75 procent. Resultatet för Eva Christiansen blev att hennes låneränta reglerades från den redan superlåga räntan 0,2988 ner till minus 0,0172. Det innebär att banken varje månad ger henne sju kronor i ränta för att hon lånar pengar av dem. Och så kommer det vara i flera år.

– Räntan på minus 0,0172 procent är låst i tre år.

Eva ska snart sjösätta sitt nya projekt, ett socialt forum som är en internetbaserad verksamhet som hon tror kan bli en succé.

– Detta har gjort mig lugn, så jag inte behöver tänka på ekonomin i förhållande till mitt projekt. Nu kan jag fokusera 100 procent på det med ro i själen.

"Rädda att marknaden rasar ihop"

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank, tror inte att vi svenskar kommer få betalt för att låna pengar av våra banker, oavsett om det gäller företagslån eller bostadslån. I alla fall inte den närmaste tiden.

– Vad som har hänt i Danmark är att bostadsmarknaden är överkokt. Den är så pass i gungning att bankerna vill att folk ska behålla sina bostäder och lån. De är rädda att bostadsmarknaden ska rasa ihop, förklarar Claes Hemberg.

I Sverige däremot är situationen en annan. Det är fortsatt stor efterfrågan på bostäder och priserna stiger.

– Danmark har en krisstämpel som vi inte har i Sverige. Men vi kan komma i den situationen att bankerna säger "behåll pengarna".

Det lär dock dröja innan den eventuella krisen är ett faktum.

– Vi har tio stora städer i Sverige där bostadspriserna stiger, folk vill låna mer, och där väntar vi att det kommer fortsätta så. Arbetsmarknaden där är fin, städerna lockar till sig ungdomar som vill arbeta och det blir en brist på bostäder eftersom man inte hinner bygga nytt.

Det som krävs för att vi låntagare ska få betalt för att låna pengar, är att marknaden ändrar sig.

– Det krävs att ekonomin blir så pass dålig att de som äger sina bostäder vill göra sig av med dem och lämna tillbaka lånen. Det krävs att konjunkturen är skakig, att det blir ett krisscenario, för att banken ska vilja erbjuda minusränta för att man ska behålla sina lån.

Amorteringskrav och snitträntor

En annan sak som eldar på bostadspriserna är det kommande höjda amorteringskravet.

– Fram till den 1 augusti kan priserna komma att stiga på grund av det. Det är alltså säljläge under våren och sommaren.

Samtidigt måste alla banker redovisa sin snittränta, den räntan som snittlånarna faktiskt betalar, från och med den 1 juni.

– Då tvingas de berätta vad de faktiskt tar betalt. Skandiabanken gick ju ut tidigt och berättade att deras snittränta ligger en halv procent lägre än listpriset. Detta kommer hjälpa folk att pruta på sina bolån.

Den som prutar på boräntan, kan tjäna rejält på det.

– Det ger en genomsnittlig snittlånare en fjärdedel större boyta om man prutar ner räntan med en halv procent, räknar Claes Hemberg raskt ut.

Följ ämnen i artikeln