WHO: Ryssland har attackerat flera sjukhus

Sex döda och flera skadade

Uppdaterad 2022-03-08 | Publicerad 2022-03-06

Sex angrepp mot sjukvården i Ukraina har bekräftats sedan kriget bröt ut, meddelar WHO.

Världshälsoorganisationens högste chef Tedros Adhanom Ghebreyesus fördömer attackerna starkt.

”Det är ett brott mot internationell humanitär rätt”, skriver han.

Kriget i Ukraina är inne på den elfte dagen. Flera av landets städer har attackerats och omringats av ryska styrkor samtidigt som försök till evakuering av civila har misslyckats på lördagen.

På flera håll i Ukraina flyglarmet ljudit dagligen sedan kriget utbröt och i landets tunnelbannor och skyddsrum gömmer sig människor för att undkomma flygräder.

På söndagen meddelade världshälsoorganisationen WHO att sex attacker mot sjukvårdsverksamheter har bekräftats.

I dem har sex personer dött och elva personer har skadats. Organisationen utreder också rapporter om ytterligare angrepp mot sjukhus och vårdinrättningar.

WHO-chefen: Ett brott mot internationell humanitär rätt

”Minst sex vårdarbetare, som outtröttligt arbetar för att kunna ge akut medicinsk vård, har skadats i attackerna”, skriver WHO på Twitter.

”Hälsovårdare måste ges möjlighet att kunna erbjuda vård i en säker och trygg miljö, utan störningar från våldshandlingar”, skriver organisationen också.

WHO:s högste chef Tedros Adhanom Ghebreyesus fördömer attackerna starkt.

”Attacker mot vårdinrättningar eller vårdarbetare bryter mot medicinsk neutralitet och är ett brott mot internationell humanitär rätt”, skriver han på Twitter.

Sjukvårdspersonal tar hand om en skadad man i Mariupol.

ICC utreder krigsbrott

Tidigare i veckan meddelade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag att de öppnat en utredning om Ryssland begått krigsbrott och brott mot mänskligheten i Ukraina.

Flera ledare, bland annat Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, har öppet anklagat Rysslands president Vladimir Putin för krigsbrott. Detta efter att civila har dödats och skadats i ryska flygangrepp i Ukraina.

Samtidigt har Ryssland vid upprepade tillfällen tillbakavisat uppgifter om att civila träffats i angreppen.