Nye premiärministern: Rekordung och gay

TT-AFP

Publicerad 2024-01-09

Gabriel Attal (till höger) blir utsedd till premiärminister av sin mentor Emmanuel Macron (vänster). Arkivbild.

Frankrikes nye premiärminister är rekordung och den förste öppet homosexuella personen på sin post. Gabriel Attal blir befordrad av sin mentor Emmanuel Macron, som vill se en nystart.

34-årige Attal har haft flera ministerposter i regeringsbildningarna under Emmanuel Macron och var tidigare också regeringens talesperson.

Han har följt i presidentens fotspår i många år och lyfts fram som ett starkt framtidsnamn, och emellanåt som en möjlig efterträdare. Han blir nu landets yngsta premiärminister hittills, och är också öppet homosexuell.

”Populär, ung”

Attal lämnar posten som utbildningsminister för att efterträda Élisabeth Borne, som avgick som premiärminister i måndags efter mindre än två år på posten.

”Jag vet att jag kan lita på din energi och ditt engagemang”, skriver president Macron till Attal via sociala medier.

– Han är populär, ung och någon som är helt och hållet skapad av Macron, säger en anonym fransk minister om Attal till AFP.

62-åriga Élisabeth Borne antydde i sitt avskedsbrev till presidenten att hon gärna hade fortsatt sitt arbete. Som premiärminister fick hon i uppdrag att driva igenom flera av Emmanuel Macrons profilfrågor, som en väldigt omstridd höjning av pensionsåldern, i en nationalförsamling där de inte längre åtnjöt en egen majoritet.

Knappt halvvägs

President Macron har drygt tre år kvar på sin sista mandatperiod. Om ett halvår väntar ett EU-val där de alltjämt växande ytterkantspartierna kan kapitalisera på stigande opinionssiffror.

Gabriel Attal blir den fjärde premiärministern i ordningen sedan Macron tillträdde som president 2017. Rockader på regeringsnivå är relativt vanliga i det franska systemet och ytterligare ombildningar väntas redan denna vecka.

Den tidigare yngste premiärministern i Frankrike var Laurent Fabius, som var 37 år då han tillsattes 1984.