Angiveriet frodas i Ryssland – Anna har gjort 764 anmälningar

Publicerad 2023-06-20

Angiveriet når nya höjder i Ryssland, när kritik mot kriget ska tystas.

Mästerangivaren Anna Korobkova har hittills skickat in 764 anmälningar om brott mot den ryska krigscensuren.

– Angiveriet finns i mitt blod. Min farfar var hemlig NKVD-agent, uppger Korobkova.

Följ ämnen
Ukraina

Anna Korobkovas senaste offer är den döde soldaten Afanasij Podajevs mamma, som i en tv-intervju sade att ”ingen vill ha detta krig”.

19-årige Afanasij gjorde lumpen, och hade enligt föräldrarna fått löfte om att inte skickas till Ukraina. Ändå dog han i en skyttegrav i Ukraina:

– De drog telefonkablar i en skyttegrav när de blev de beskjutna av drönare. Hans huvud höggs nästan av när han träffades av splitter, säger Afanasijs mamma Alla Fatchelislamova till tidningen 72.ru.

Afanasij Podajevs mamma Alla väntar på rättegång för att hon ”vanärat ryska armén”. Hon angavs efter att hon uttalat kritik mot kriget i en tv-intervju.

”Måste straffas hårt”

När Alla ställde upp i en filmad intervju för tidningen Novaja Gazeta Europa blev hon anmäld för att hon hade ”vanärat den ryska armén”. Förmodligen berodde anmälan på att Alla i tv-inslaget sade att kriget mot Ukraina är onödigt och att ”ingen vill ha det här kriget”.

I anmälan mot Alla, som polisen tog med till hennes arbetsplats, hade angivaren skrivit att modern måste ”straffas hårt” och att ”inte ens under Stora Fosterländska kriget hade släktingar rätt att kritisera kriget”. Nu väntar Alla Fatchelislamova på rättegång.

Tidningen The Insider uppger att polisanmälan skrivits av en angivare som heter Anna Korobkova, som har skickat in 764 anmälningar till olika myndigheter om brott mot de ryska krigslagarna sedan kriget i Ukraina började.

Hennes mål är att sprida skräck och få kritikerna att tystna, enligt antropologen Aleksandra Archipova, en av personerna som Korobkova anmält. Archipova har i sin Telegram-kanal publicerat utdrag ur en mailkonversation hon haft med mästerangivaren:

– Betydelsen av mina angiverier går att jämföra med användningen av u-båtstorpeder: motståndarens sänkta skepp var alltid fåtaliga, men skräcken för en attack tvingade fienden att dra ner på sina sjöresor, skriver Korobkova.

Afanasij Podajev blev bara 19 år. Han dog i en skyttegrav i Ukraina.

Skälet: Ekonomin

Anna Korobkova skriver att hon systematiskt går igenom tv-intervjuer som läggs upp av exilryska tidningar. Ryssar som intervjuas och är kritiska anmäler hon. Korobkova skriver också att hon inte får betalt för sitt angiveri, men att hon gör det av ekonomiska skäl: hon vill inte att Ryssland ska förlora kriget och bli tvunget att betala skadestånd, eftersom det skulle drabba hennes privatekonomi:

– Det skulle innebära att vi fick en stor arbetslöshet i min hemstad, skriver Korobkova.

Hon berättar också att hennes farfar var hemlig agent för NKVD – dåtidens KGB – under andra världskriget och att han lärde henne hur man anger människor.

En rysk kvinna förs bort i Chabarovsk av polis.

145 000 anmälningar

Bara under Ukraina-krigets första halvår skickade angivare in 145 000 anmälningar mot ”lögner” om ryska armén, uppger övervakningsmyndigheten Roskomnadzor enligt tidningen The Insider.

Än så länge är angiveriet mindre utbrett än under Stalintiden, då hustrur anmälde sina män och barn sina föräldrar för minsta kritik mot den kommunistiska staten och dess ledare. Än så länge är också straffen lägre, jämfört med 1930-talets angiverier som kunde leda till dödsstraff.

Men angiveriets offer drabbas hårt även i Putins Ryssland 2023. Ett av dem är konstnären Sasja Skotjilenko som förra året bytte ut fyra prislappar i en mataffär mot information om kriget i Ukraina. En pensionär angav henne. Rättegången som nu pågår mot Skotjilenko kan sluta med tio års fängelse för att hon spred ”medvetet falsk information”.

Josef Stalin var Sovjetunionens ledare från 1924 till 1953.