Svenska freds: ”Det är allvarligt”

Publicerad 2016-09-28

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen reagerar starkt på Aftonbladets avslöjade om att svenska vapen används i kriget mot IS i Irak.

– Ju fler vapen i en konflikt, desto värre blir den, säger ordförande Agnes Hellström till Aftonbladet.

Aftonbladet kan i dag avslöja att svenska vapen av modellen AT4:or används av den kurdiska peshmerga-styrkan i Irak.

Enligt flera källor på plats i Irak har svenska soldater överlämnat vapnen till kurderna. De svenska soldaternas mandat i Irak är att utbilda peshmerga, inte att strida eller överlämna vapen.

– Om det är som det står i artikeln, att svenskarna har gått över sitt mandat, då är det väldigt allvarligt, säger Agnes Hellström.

Men är det inte bra att IS bekämpas?

– Det är klart att det finns en förståelse för viljan att ge militärt stöd, men det är en stor risk. Man vet aldrig i vilka händer vapnen kan hamna, även om man vet det nu.

I somras avslöjade Al Jazeera och New York Times att vapen som CIA skeppat till syriska rebeller hade stulits på vägen och dykt upp på den svarta marknaden. I vissa fall hade vapnen kommit i IS ägo – och sedan använts mot amerikanska allierade styrkor.

"Ju fler vapen, desto värre konflikt"

Kriget i Irak, precis som i Syrien, finanseras delvis av utomstående parter. Experter och forskare menar att detta leder till att krigen förlängs, eftersom det stridande parter ständigt får tillskott av pengar – och vapen.

– Det säger sig självt, ju fler vapen, desto värre blir konflikten. Och man vet som sagt aldrig var de hamnar i slutändan. Det är extremt viktigt att regelverket som kontrollerar detta skärps, säger Agnes Hellström.