Efter attacken mot antifascistmöte: "Logiskt"

TT

Publicerad 2024-04-25 08.31

Polis på plats i Gubbängen efter attacken.

Ingen har gripits efter gårdagens attack mot ett evenemang arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i södra Stockholm.

Flera personer fördes till sjukhus sedan maskerade personer stormat lokalen.

– Det har inte hänt något avgörande sedan i går kväll och ingen person har frihetsberövats, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Attacken skedde mot vad Vänsterpartiet beskriver som ett ”möte om den framväxande fascismen” på Moment teater i Gubbängen i södra Stockholm.

Strax innan mötet skulle börja stod ett hundratal personer och minglade i foajén när flera maskerade personer plötsligt rusade in, berättar Birgitta Linder, producent på teatern, som kom dit strax efteråt.

– Jag tror att det var fem maskerade unga män. Många pratar om att de var väldigt unga. Det gick väldigt fort, som en blixtattack, innan de sprang i väg.

Rökgranat

Stiftelsen Expo, som var på plats för att föreläsa, uppger att personerna gick till fysisk attack mot besökare och vandaliserade lokalen innan de kastade ”någon typ av rökgranat”. Tre personer fördes med ambulans till sjukhus med oklart skadeläge.

Vänsterpartiet och Expo beskriver gärningsmännen som nazister. Enligt Expos vd Daniel Poohl baseras det på en samlad bedömning och lång erfarenhet av att granska högerextrema gruppers agerande.

– Den stärks av att andra med erfarenhet av att granska de här grupperna gör exakt samma bedömning. Vi har också fått flera indikationer från källor där vissa aktörer pekas ut.

Attacken sticker ut, säger han.

– Det här är ovanligt, men det är ändå logiskt att det sker. Vi har sett en ökad radikalisering och mer fokus på våld hos flera konkurrerande högerextrema aktörer.

Förundersökning pågår

På torsdagen pågår repetitioner och kontorsarbete på Moment teater. Under kvällen hålls en föreställning. En lätt rökdoft och rester av röd sprejfärg på möbler och golv är de enda synliga spåren av våldet.

– Vi är chockade och förbannade. Teatern har drivits i snart 24 år och vi har både haft politiska möten och föreställningar med politiskt innehåll, men något sådant här har aldrig hänt, säger Birgitta Linder.

Hur ser ni på att hålla politiska möten i framtiden?

– Det tänker jag på många sätt är ett måste. Men då bör vi väl ha en säkerhetsplan som är betydligt mer genomtänkt än nu. Jag tror inte att arrangörerna alls var beredda, och verkligen inte vi.

Attacken utreds som brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, misshandel, framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning.

Följ ämnen i artikeln