De blir årets klimatjournalister 2022: Stort avtryck

Publicerad 2022-10-28

De granskade två dolda klimatbomber – torven och våtmarkerna.

För detta får reportrarna Malin Crona och Lisa Svensson Aftonbladets klimatjournalistpris.

– Jag har aldrig tidigare gjort ett avslöjande som har fått så här stort avtryck i den svenska debatten. Det känns jättekul, säger Malin Crona.

Malin Crona och Lisa Svensson är utsedda till årets klimatjournalister.

Aftonbladets klimatjournalistpris tilldelas i år Malin Crona och Lisa Svensson – för deras reportage i SVT:s Uppdrag gransknings om Sveriges dolda utsläppsjätte, de utdikade våtmarkerna, och torvbrytningen i Sverige.

– Responsen har varit otrolig. De som kan något om klimatet, miljön och naturen har varit otroligt nöjda med att den här frågan uppmärksammas, säger Malin Crona.

– Och de som inte kan något om klimatet har varit nöjda med att se klimatjournalistik som de verkligen förstår. Det här är ett svårbegripligt ämne och vi har försökt göra det väldigt jordnära, fyller Lisa Svensson i.

Då tog karriären fart

Duon är en sammansättning av en erfaren grävreporter och en nykläckt journaliststudent.

Malin Crona har ett gediget cv i ryggen. Ett axplock från hennes karriär är bland annat som nyhetschef för Dagens Nyheter samt chefredaktör för Sveriges Natur. Nu är hon reporter på Arbetsvärlden.

Parhästen Lisa Svensson tog examen i journalistik så sent som 2021. Men hennes raketkarriär drog igång redan under studietiden.

2020 vann hon tillsammans med två klasskamrater Sveriges största grävpris Guldspaden – för granskningen #Sexfeud. Ett arbete som handlar om mäns raggande bland barn och unga i spelappen Wordfeuds chattfunktion.

– Det känns jättekul att vi blir årets klimatjournalister. Det ligger väldigt mycket jobb bakom Klimatbomben och det här projektet. Ett tag begärde jag ut 150 offentliga handlingar om dagen, säger Lisa Svensson.

Ser ett hot mot demokratin

I reportagen avslöjar vinnarna hur hundra tusentals miljoner kronor som skulle gått till att motverka utdikade våtmarker trollas bort och försvinner.

Vilken var den största utmaningen med projektet?

– Det var att få den dåvarande miljöminister Per Bolund att ställa upp på en intervju. Det är en trend att ministrar inte vill svara på journalisters frågor. Och det är ett hot mot demokratin, säger Malin Crona.

Hur känns det att vinna priset?

– Jag känner bara, äntligen. Äntligen har våtmarkerna fått en röst. Jag har aldrig tidigare gjort ett avslöjande som har fått så här stort avtryck i den svenska debatten, säger Malin Crona.

Framåt hoppas hon på att klimatjournalistiken får större utrymme i media.

– När jag började med klimatjournalistik var det världens uppförsbacke. Det fanns inget intresse för det. Sen anställde alla redaktioner klimatjournalister, men efter ett tag dog det bara ut, säger Malin Crona och fortsätter:

– Jag är jätteglad att Aftonbladet prioriterar att ge ut ett klimatpris. Vi går nu in i en tid där vetenskap och klimatpolitik har blivit något kontroversiellt. I en sådan tid är viktigt att Aftonbladet gör som de gör och står stadigt i den här satsningen.

I juryn sitter Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG, och Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet.

– Vi måste göra så mycket rätt för att klara oss från klimatkatastrof. Samtidigt fortsätter vi göra fel, som Malin Crona och Lisa Svensson avslöjar med myndigheters förhalande och företagens manipulering och ohållbara exploatering av en av planetens viktigaste kolsänkor, våra våtmarker. Detta journalistiska ansvarsutkrävande är avgörande för att möjliggöra snabba rättelser i ledet, säger Johan Rockström.