Vasas systerskepp Äpplet hittat

Publicerad 2022-10-24

Vraket efter regalskeppet Vasas systerskepp Äpplet har hittats utanför Vaxholm.

Upptäckten beskrivs som ”den största på väldigt länge”.

– Pulsen steg rejält, säger marinarkeologen Jim Hansson.

Vraket upptäcktes redan i december 2021 och har undersökts ett flertal gånger sedan dess.

Under måndagen stod det det klart att det rör sig om Vasas systerskepp Äpplet som sjösattes 1629 och var i bruk fram till 1658 innan det sänktes vid Vaxholm utanför Stockholm.

Lars Amréus, chef för Statens maritima och transporthistoriska museer, är förbryllad över upptäckten.

– Det är en av de största upptäckterna som gjorts under vattnet inom det arkeologiska området på mycket länge, säger han.

Skeppet som hittades hade två kanondäck, vilket spädde på marinarkeologernas misstankar om att det var Äpplet man hittat.

– Pulsen steg rejält när vi såg hur likt vraket var Vasa. Både konstruktionerna och de kraftiga dimensionerna kändes väldigt bekanta. Hoppet om att hitta ett av Vasas systerskepp tändes hos oss, säger marinarkeologen Jim Hansson, som arbetar för Museum of Wrecks.

Viktigt fynd

Äpplet var tillsammans med Vasa ett av två stora örlogsfartyg som kung Gustav II Adolf 1625 skrev kontrakt för att bygga och stod färdigt knappt ett år efter att Vasa förlist 1628.

– När Sverige går in i 30-åriga kriget 1630 och landstiger i Tyskland, då är det Äpplet som leder den andra eskadern med riksamiralen ombord, säger marinarkeologen Patrik Höglund, enligt TT.

Höglund säger vidare att fyndet väntas bidra till att öka förståelsen av hur de stora krigsskeppen utvecklades från det instabila Vasa till sjödugliga bjässar som kunde behärska Östersjön, vilket i sig var en avgörande faktor för Sveriges framväxt som stormakt på 1600-talet, skriver TT.

Följ ämnen i artikeln