Dystra tider väntar svensk ekonomi – finansministern håller hårt i plånboken

Publicerad 2023-09-20

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) spår en dyster ekonomisk framtid. När hon presenterar statsbudgeten för nästa år väljer hon att hålla i pengarna av rädsla för att annars elda på den redan höga inflationen.

– Sverige befinner sig fortsatt i en ekonomisk vinter, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

En lång ekonomisk vinter väntar Sverige. Tillväxten sjunker i år och arbetslösheten beräknas stiga till hela 8,3 procent 2025 – då vändningen ska komma.

Det är först då som inflationen kan släppa sitt grepp om Sverige. Fram tills dess är det alltså bara att hålla i och hålla ut.

– Sverige befinner sig fortsatt i en ekonomisk vinter, säger finansminister Elisabeth Svantesson i en kommentar.

Den höga inflationen, 7,5 procent med måttet KPI i augusti, gör att regeringen ser sig nödgad att hålla inne med större satsningar som skulle kunna sätta fart på ekonomin igen.

Finansdepartementet, med finansministern i spetsen, gör bedömningen dagens arbetslöshet på drygt sex procent är en nivå som man kan leva med. Alternativet; att riskera att elda på inflationen om större satsningar görs, ses som betydligt värre.

Därför håller man alltså i pengarna. Reformerna som ryms i det totala reformutrymmet på 40 miljarder kronor är tänkta att släcka bränder snarare än sätta igång tillväxtmotorn.

Vändningen beräknas alltså komma först 2025.

– Regeringen prioriterar att bekämpa inflationen och stötta hushåll och välfärd. Samtidigt stärker vi rättsväsendet och försvaret och återupprättar arbetslinjen. Det ekonomiska läget är utmanande, men Sverige har alla förutsättningar för att ännu en gång hantera en svår tid, säger Elisabeth Svantesson.