Valmyndighetens varning: ”Behöver förändras snabbt”

Publicerad 2023-02-15

Många fick stå i långa köer på valdagen.

Valsystemet är i stort behov av förändring – och det bör ske snabbt.

Det konstaterar nu Valmyndigheten i en ny rapport efter höstens val.

– Annars finns en risk att de problem vi såg under valet 2022 kommer att upprepas 2026, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

På valdagen den 11 september i fjol rapporterade nyhetsmedierna om hur människor i frustration lämnade vallokalerna utan att ha röstat då det i vissa fall var timslånga köer.

Enligt Valmyndigheten var det den nya regeln om valsedelsavskärmningen som framför allt låg bakom den ovanligt långa köbildningen. Något som myndigheten hade varnat både regeringen och riksdagen om redan innan valdagen men som ingen agerat på.

Under onsdagsmorgonen överlämnade Valmyndigheten sin erfarenhetsrapport från 2022 års val till regeringen. Där framkommer att myndigheten ser ett valsystem i stort behov av förändringar och i en betydligt snabbare takt än vad som skett hittills.

– Vi har i flera års tid framfört förbättringsförslag på en rad områden, men inget av förslagen har lett till konkreta förändringar. Om inte valsystemet underhålls löpande så äventyrar det säkerheten i systemet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Framförallt lyfts fem punkter som extra viktiga:

  • Att valsedelssystemet ses över.
  • Att ställa högre krav på partier som ställer upp i svenska val.
  • Att regelverket för utlandsröstningen förändras.
  • Att säkerhetsarbetet med att skydda valens genomförande fortsätter.
  • Att Valmyndigheten ges viss föreskriftsrätt vad gäller genomförande av och säkerhet vid röstmottagning och rösträkning.
Långa köer runt om i landet, här i Malmö.

Roten till de flesta problem

Anna Nyqvist konstaterar att ovanstående behov inte är nya, utan att merparten har lyfts fram i tidigare erfarenhetsrapporter. Viktigaste frågan i närtid är dock valsedelsystemet.

– Så länge Sverige har en stor mängd olika valsedlar som presenteras och distribueras på olika sätt så kommer en rad problem att uppstå. Mängden valsedlar gör det också svårt för väljarna att hitta i röstningslokalerna och bidrar till köbildning.

Valsedelsystemet är enligt henne ”roten till de flesta av problemen” men det finns också andra, helt separata problem. Däribland nämns svårigheten att rösta för personer med synfel samt att systemet för utlandsröster fungerar för dåligt då för få röster godkänns.

– Man måste därmed jobba parallellt med olika delar i valsystemet.

Något förändringsarbete har dock inte kommit igång i nuläget, enligt Anna Nyqvist.

– Det oroar mig att vi på Valmyndigheten ser att de problem vi tidigare påtalat fortfarande finns kvar. Det är därför väldigt viktigt att vi kommer igång med det här förändringsarbetet så fort som möjligt. Då det nu sker i en alldeles för långsam takt så finns det en risk att de problem vi såg under valet 2022 kommer att upprepas även 2026.

Människor röstar i vallokal i Rinkebyskolan i Stockholm.

”Väldigt lite tid”

Hon konstaterar dock att det trots allt finns många styrkor i det svenska valsystemet, men att det också gäller att bevara dem och upprätthålla förtroendet som finns.

– Därför måste vi underhålla det och det har vi inte gjort i tillräckligt stor utsträckning.

Vidare konstaterar hon att regeringen i Tidöavtalet har aviserat en parlamentarisk översyn av systemet med partispecifika valsedlar. Hon menar att den översynen bör tillsättas omgående och ske snabbt för att hinna få fram förslag i tid till valet 2026.

– Av de förslag vi nu lämnat över är det en del som går att genomföra omgående, medan andra saker kräver att man tillsätter utredningar som kräver parlamentariskt stöd.

Men räcker det verkligen med 3,5 år för att hinna?

– Det är väldigt lite tid för att kunna förändra valsystemet, men jag tror att det är möjligt om man vill.

Aftonbladet söker ansvarig minister för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln