Polio och paratyfus plågade Sverige sommaren 1957

Diplomaten Stig Wennerström har tagit emot sin 16-åriga dotter Christina på Kastrups flygplats. Hon har varit på rymmen med sin amerikanske pojkvän Huw Williams och teddybjörnen hon kramar är en present från honom. Pappa Stig avslöjades sex år senare som landsförrädare.
Diplomaten Stig Wennerström har tagit emot sin 16-åriga dotter Christina på Kastrups flygplats. Hon har varit på rymmen med sin amerikanske pojkvän Huw Williams och teddybjörnen hon kramar är en present från honom. Pappa Stig avslöjades sex år senare som landsförrädare.Foto: TT
NYHETER

Stig Wennerström var rubrikernas man, biltrafiken och smittsamma sjukdomar krävde liv.

 Sommaren 1957 var dramatisk.

Reporter Svante Lidén var mycket ung och försökte börja röka.

Sommaren 1957 var fylld av en vag längtan. Man längtade efter en fin trampbil som den som tremänningen Kjell just fått. Den var av plåt och lika fin som den som kronprinsen fick några år tidigare. Det sas faktiskt att det var samma bil. Vilket inte kan uteslutas. Kjells farsa Tage kunde fixa det mesta.

Jeansen var svarta och hade gula dragkedjor på bakfickorna. Och så hade de större grabbarna, de kändes nästan vuxna, stålkammar som drev upp bogsvall av pomada när de plöjde fram i det isterfeta håret. Sånt längtade man till.

Och till att få börja röka. Vi hittade några fimpar nere vid älven där Sollefteås a-lagare brukade hålla till. En större kille fjuttade på. Man fick dra ett par bloss:

–  Diskar du slår jag dig på käften, sa han.

Kom hem och förklarade stolt att jag behövde högre veckopeng.

Morsan undrade varför:

– Jag har börjat röka, sa jag.

Morsan och hennes syrra Annica log och klappade om mig.

–  Vad duktig du är! Nu ska du få några riktigt fina cigaretter, sa dom.

Så satt jag där i köket och blossade, ihärdigt påhejad av syrrorna. Och rökte tills jag spydde.

–  Det där går ööver, sa dom.

–  Ta ett par djuuupa bloss till.

Tårarna rann, jag hostade och kräktes och fan vet om jag inte sket på mig också.

I vilket fall så började jag aldrig någonsin att röka.

Den gamla handfasta 50-talspedagogiken var ibland häpnadsväckande effektiv.

Jag kände ingen som varit utomlands utom morsan och farsan som tillverkade mig under bröllopsresan till Spanien. Dom cyklade.

Den här sommaren åkte vi tåg och färja till Danmark och bodde hos några bönder i Flellerup Have på Jylland.

Jag blev kompis med bondens gris och granngrabben Kurt som uttalade sitt namn ”Koa”. Fast lite gutturalt.

Jag pratade flytande jylländska när jag kom hem och betraktade mig som dansk.

Omgivningen betraktade mig däremot som idiot. 

Fast det gör väl en och annan nu också.

DATUM ATT MINNAS

Fredagen den 7 juni

Ett jättelikt jordskred i Lilla Edet drar med sig Göta sulfitfabrik ner i Göta älv. Räddningsarbetet var lika livsfarligt eftersom nya skred kom hela tiden. Telefontrafiken lamslogs, de som bodde inom två kilometer från raset kom inte ut på linjen. Sju år tidigare förstördes 30 bostadshus i Surte inte långt därifrån.
Då omkom ingen.

Lördagen den 8 juni

Dagen efter raset började katastrofens omfattning bli känd. Tre dog och många skadades  Minst 100 blev av med jobbet eftersom arbetsplatsen var borta. Rassträckan var två kilometer lång och raset visade sig ha varit fyra gånger större än det i Surte. Trafiken på älven och Göta kanal stängdes av i två månader.

Måndagen den 10 juni

50-talet brukar kallas bilismens guldålder. Men folk dog som flugor på de usla vägarna. Den här helgen dog elva – och semestern hade inte ens börjat. 946 dog under året. Men det skulle bli värre: 1965 dog 1 313. Tidningarna hade inga skrupler med att publicera fruktansvärda bilder från olyckorna.

Torsdagen den 13 juni

Fotograferna firar julafton när furst Rainier och prinsessan Grace (Kelly, tidigare en av Hollywoods största stjärnor) damp ner på Bromma i Stockholm. Eftersom fursteparet reste privat skulle deras ankomst inte omgärdas av den vanliga pompan. Men vad hjälpte det? Hysterin var förstås total i alla fall.

Söndagen den 16 juni

Hur klarar man sig om man kör ner i sjön? Det skulle grodmannen Dennis Österlund visa när han och bilen dök ner ned i Vättern. Dennis var säkerhetsmedveten: en kudde på ratten skulle rädda revbenen från att krossas. Säkerhetsbälte fanns förstås inte. Dennis överlevde. Knappt. Han kom loss och upp efter två minuter.

Måndagen den 17 juni

Trafikdöden igen. Motorcykel krockar med cyklist utanför Kungälv. Sen blir de överkörda av en sportbil som inte hann bromsa. Spättan på bönpallen överlevde, svårt skadad. Elva stycken dog den här helgen också. Bilden kan sägas vara typisk och bröt inte mot den tidens pressetiska regler. Den förtvivlade mamman står och gråter vid sonens motorcykel. Bredvid ligger flickans demolerade cykel.

Onsdagen den 19 juni

Sommarbarn var ungar som skickades ut på landet för att få uppleva en sund och frisk miljö. De kunde hamna på kolonier eller hemma hos privatpersoner. Det var mycket utbrett och populärt. Men när den nio-årige grabben från Huddinge kom till sin familj i Ludvika sparkade frun i huset bakut: ”Han är för ful, honom vill vi inte ha. Pojken blev förtvivlad och fick en ny familj i Leksand. Men folkstormen var ett faktum.

Lördagen den 22 juni

Den bildsköne mannen till höger på bilden heter Stig Wennerström. Han är överste och diplomat och har just kommit hem till Sverige efter att ha varit posterad som flygattaché i Washington.

Hans dotter Christina, 16, har återbördats till fadershuset efter att ha varit på rymmen med sin amerikanske pojkvän Huw Williams, 18. Stort rabalder, rubrikmakarna på båda sidor Atlanten firar julafton. Stig Wennerström tar emot sin dotter när hon mellanlandar på Kastrup på väg till Stockholm. 

Han är på ett strålande humör, hon är det inte. 

Det hade kunnat sluta där. Men nästan på dagen sex år efter att den här bilden togs greps översten och dömdes till livstid fängelse sedan han sålt ut hela svenska försvaret till Sovjet. 

Den bildsköne var den värste svenska landsförrädaren vi haft sedan Carl Olof Cronstedt gav upp Sveaborg till ryssarna 

Fredagen den 5 juli

Dramatiskt flyktförsök från Långholmen, Sveriges inte särskilt rymningssäkra högsäkerhetsanstalt. En vakt öppnar eld när tre interner håller på att ta sig över muren. En ger upp, de andra hoppar ut till friheten med kulorna vinande om öronen. Men friheten blir kort – de hinner bara några tiotals meter innan de stoppas av en beväpnad vakt innan de ens hunnit fram till ”Suckarnas bro.”

Tisdagen den 30 juli

Strömstad drabbas av paratyfus. Ambulanserna går i skytteltrafik till epidemisjukhuset i Uddevalla. De smittade i Strömstad är restauranganställda och risken för ytterligare smittspridning är stor. Alldeles innan har en restaurang i Laholm också stängts. Aftonbladets Sigurd Glans är på plats och rapporterar om en sommarstad som verkar vara helt tom på folk. Knappt någon vågar sig ut.

Tisdagen den 6 augusti

Hur många krigsrubriker om spelvinster har inte Aftonbladet haft? Den här dagen sopade 12 lyckliga vinnare hem hela 15 000 per skalle. En ansenlig summa på den tiden då din favorittidning bara kostade 30 öre. Stryktipset hade bara tolv matcher på den tiden och varje rad kostade 35 öre. 1969 utökades tipset till 13 matcher.

Onsdagen den 7 augusti

Polio var en landsplåga som gav många svåra men för livet. En av 20 dog i sjukdomen. Aftonbladet kunde berätta sannsagan om Skånegrabben Bo Johansson, som elva år tidigare hade varit totalförlamad och som alla trodde skulle dö. Men under över alla under: han blev helt återställd. 1957 inleddes massvaccineringarna mot polio i Sverige.

Söndagen den 11 augusti

Vilken etta! Nedslagen vaktpost, jätterazzia mot rattfyllon och så bjuder Jehovas vittnen på dopfest. 91 nya vittnen döps i Viaredssjön utanför Borås. På stranden står 3  000 (!) nyfikna tvivlare och hejar på.  Alla var med: ”skolpojkar och gråhårsfarbröder – unga flickor med röda läppar och bikinitrosor och äldre
damer med yllebrallor kastade sig med kallblodigt förakt i vattnet”.

Torsdagen den 22 augusti

Bostadsbristen var akut även sommaren 1957. 104  050 köade efter lägenhet. Och precis som nu kunde skrupelfria värdar och giriga privatpersoner hyra ut lägenheter och rum till ockerpriser. Fotbollspelaren Hasse Jeppson som just gift sig med Emma Di Martino är högvilt.
Det spekuleras att Djurgården är berett att betala 50  000 under bordet för att få Torinos stjärnanfallare att byta kedja.

”Hade vi fortsatt hade människan varit på Mars nu”

ETT ÖGONBLICK MED...

... Christer Fuglesang, 60, astronaut, som föddes under det Internationella geofysiska året 1957 då Sputnik och rymdhunden Lajka sköts upp och rymdåldern började.

–  Jag ser inga kosmiska samband. Men visst är det ett kul sammanträffande att jag föddes samma år som rymdåldern började.

Det gick ju rasande fort. Gagarin var uppe efter bara fyra år och vi nådde månen efter tolv.

–  Det var en fantastisk utveckling. Hade vi fortsatt att satsa som vi gjorde under Apolloprojektet till månen så hade människan redan varit på Mars.

Hade du velat åka dit?

– Ja, fast inte på en enkel resa. Det lär dröja 20 år innan vi kommer till Mars. Och 15 innan vi är tillbaka på månen.

När började du bli medveten om att det snurrade saker runt jorden?

–  Absolut första gången måste ha varit när Aleksej Leonov gjorde den allra första rymdpromenaden (Christer Fuglesang har gjort fem) på min åttaårsdag den 18 mars 1965.

– Jag ritade bilder på raketer och rymdpromenader som jag gav till farfar. Men jag hade inga konkreta funderingar på rymden för egen del innan jag började doktorera på KTH.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

–  Knepig fråga. Drömgrejen vore förstås om någon kom förbi med en biljett till månen. 

FAKTA

CHRISTER FUGLESANG

Yrke: Astronaut, professor i rymdfart vid KTH.
Familj: Hustru Elisabeth och barnen Malin, Denise och Rutger.
Bostad: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.