Dubbla sprängningar i Stockholm

Uppdaterad 2023-01-03 | Publicerad 2023-01-02

Vid 3.15-tiden sprängdes en port i stadsdelen Grimsta i västra Stockholm.

Drygt en timme senare exploderade det i en port i Bagarmossen.

Under morgonen har polisen gripit flera misstänkta för sprängdåden.

Vid 03.15-tiden natten till måndagen fick SOS Alarm rapporter om en explosion vid en port i stadsdelen Grimsta, i västra Stockholm.

– Vi är där och assisterar. Det är en port som är sprängd och mycket rutor som gått i fastigheten. Inga skadade vad vi vet än. Vi har sex stycken enheter på plats, säger Tobias Åkesson, ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Flera rutor har krossats av explosionen i Grimsta.

Enligt polisen har explosionen orsakat stora skador på entrén till fastigheten. Under natten skickades räddningstjänst och polis till platsen för att undersöka skador och genomföra eventuell evakuering.

Både bombtekniker och kriminaltekniker skickades även till platsen för att genoföra en teknisk undersökning.

Poliser och räddningspersonal på plats efter sprängningen i Bagarmossen.

Ytterligare sprängning en timme senare

Ungefär en timme senare sker ytterligare en sprängning i Bagarmossen i södra Stockholm.

– Man har placerat eller kastat in en sprängladdning i en trappuppgång, det är en mindre sprängning och vi har inga uppgifter om att någon kommit till skada, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Enligt polisen har explosionen orsakat stora skador på entrén till fastigheten.

Platsen har spärrats av och tekniker ska utföra en undersökning.

– Men vi har inte obegränsat med med tekniker, så vi måste ta Grimsta först, säger Ola Österling.

En person har gripits av polisen under morgonen.

– Vi har gripit en man för delaktighet i allmänfarlig ödeläggelse. Jag kommer inte gå in på under vilka omständigheter han greps, säger Ola Österling.

Under jul- och nyårshelgerna har en rad sprängdåd och skjutningar skett i södra Stockholm.

– Vi har ett stort antal utredare som jobbar med anledning av de brott vi sett de senaste veckorna. Naturligtvis ska vi se vilka kopplingar den kan ha till de brotten, säger Ola Österling.

Fyra gripna i Grimsta

Under natten och morgonen har polisen haft en stor insats i jakt på misstänkta gärningsmän. Bland annat har man kontrollerat in- och utfarter i västra Stockholm.

Ett stort antal förhör har hållits med vittnen. Fyra personer har gripits misstänkta för olika brott i samband med sprängningen.

– Vi har säkrat en del fynd och bevis från platsen och vi har hämtat in filmer från övervakningskameror och där pågår en analys, säger Ola Österling vid 6-tiden.

Polisen arbetar efter hypotesen att dådet har en koppling till skjutningen i grannstadsdelen Vällingby på nyårsafton där en man dog och två skadades.

– Hypotesen är naturligtvis att det hänger samman med dådet i Vällingby. Vi håller på med en kartläggning av alla som bor i fastigheten just nu, säger Ola Österling.

Boende i chock

Boende i området som Aftonbladet talat med är chockade över händelsen.

– Jag var ute och rökte och så hördes en ordentlig smäll. Jag blev lite skraj minst sagt, jag är fortfarande i chock, säger en boende som Aftonbladet talat med.

En annan boende berättar hur hela familjen vaknade av smällen.

– Vi vaknade allihopa här hemma. Det lät som någonting rasade och alla här hemma vaknade.

På måndagseftermiddagen meddelade polisen att fyra personer anhållits, misstänkta för inblandning i sprängningen i Grimsta.