Thomas fick sparken när det blev känt att han var ordförande

Avslöjades av protokoll som skickades till domstol

Uppdaterad 2023-07-20 | Publicerad 2023-07-18

Hans namn stod på pappret och sedan var det kört.

35-åriga Thomas fick sparken från Zalandos lager kort efter att ledningen fått reda på att han var klubbordförande i facket.

– För mig är det tydligt att jag straffas för mitt engagemang, säger han.

Klockan har slagit 14.40 och massor av blåklädda människor strömmar ut ur den gråaktiga byggnaden som inhyser Zalandos jättelager. Det är skiftbyte i denna koloss bland andra kolosser i industriområdet Brunna utanför Kungsängen.

Här finns några av de viktigaste knutpunkterna i det komplexa logistiknät som gör att du kan klicka hem alltifrån marmelad och energidryck till festklänningar och soffbord. En korsning bort finns en stor terminal som tillhör budbolaget Budbee. Inte långt därifrån ligger Icas högautomatiserade e-handelslager, som matjätten plöjt ner över en miljard kronor i.

En av dem som snart ska sätta sig i bilen och köra hem är Thomas, 35. Han jobbar med att plocka kläder, skor och vad det nu må vara som Zalandos kunder har beställt. Ett vanligt pass går han totalt omkring 15–17 kilometer. För att nå målet som cheferna satt upp måste han scanna över 100 plagg per timme.

Thomas fick sparken efter midsommarhelgen.

Går 15–17 kilometer per dag

När Thomas började jobba på lagret var han på returavdelningen. Det är ett mer stillastående arbete, vilket passar honom bättre eftersom han har problem med ett knä.

– Jag sa till cheferna att jag får ont om jag går mycket. I början lyssnade de på det, men sedan flyttade de mig ändå.

Thomas är engagerad i fackförbundet SAC Syndikalisterna, som har runt 100 medlemmar på arbetsplatsen. Sedan två år tillbaka är han ordförande för den lokala klubben.

Thomas menar att ledningen för Ceva Logistics, som driver lagret, försökt få bort honom under en längre tid. Han ser flytten till plockavdelningen som en medveten manöver från chefernas sida.

Den enorma lagret norr om Stockholm.

Den här dagen har Thomas fått en varning. Igen.

– Det var en teamleadare som påstod att jag inte jobbar tillräckligt snabbt.

Han säger det i en ton som signalerar att han inte längre bryr sig. Och det gör han inte heller.

Första arbetsdagen efter midsommar fick Thomas sparken.

– De menar att jag inte skött mitt jobb. Men stämmer inte. Jag straffas för att jag är fackordförande.

Uppsägningen kom kort efter att ett årsmötesprotokoll lämnades in till Arbetsdomstolen. Det var en del i rättsprocessen som inletts efter att Yohannes fått lämna bolaget. Av dokumentet framgick att Thomas hade ordförandeposten. Detta ska ledningen inte ha känt till tidigare.

– Det är helt sjukt att det kan gå till såhär i Sverige, säger han.

”Sysslar med union busting”

Emil Boss är förhandlingssekreterare på SAC Syndikalisterna. Han ser ett mönster i Cevas agerande.

– Så fort någon blir tongivande i det fackliga arbetet så agerar företaget för att få bort den personen.

– Vi tar ärendet till domstol, och det leder oftast till att bolaget erbjuder en summa i en förlikning.

Enligt Boss ägnar sig Ceva åt vad som på engelska brukar kallas för ”union busting”.

– De försöker sabotera den fackliga verksamheten.

Enligt Emil Boss försöker Ceva sabotera den fackliga verksamheten.

Aftonbladet kunde redan 2019 rapportera om allvarliga missförhållanden på lagret. Avslöjandena har sedan följts upp av andra medier. Emil Boss menar att läget på många sätt är ännu värre nu.

– Jag har aldrig varit så frustrerad över situationen på en arbetsplats tidigare. Jag har suttit i så många förhandlingar där jag påtalat att de måste ta in en extern konsult för att ta itu med arbetsmiljöproblemen. Men de vägrar.

Ledningen: ”Stolta över vår arbetsplats”

Ceva Logistics vill inte ställa upp på någon intervju. I ett mejl förnekar Fredrik Gemfors, ansvarig för verksamheten i Brunna, att företaget bestraffar fackligt engagemang.

”Vi respekterar fullt ut våra medarbetares föreningsrätt. Vår syn är att den svenska modellen fungerar väl. Vi har ett välfungerande kollektivavtal och ett konstruktivt samarbete med Transport, med respekt för våra olika roller.”

Gällande förhållandena på lagret i stort skriver Gemfors:

”Vi är stolta över vår arbetsplats och vi har både höga ambitioner och standards för vårt lager och vår arbetsmiljö. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och en förutsättning för att vi ska ha en bra verksamhet.”

Aftonbladet har sökt representanter för Transportarbetareförbundet. De har avböjt intervju med hänvisning till att det råder semestertider.

”De menar att jag inte skött mitt jobb. Men stämmer inte”, säger Thomas.