Yohannes krävde svar om kollapsade kollegan – fick sluta

SAC har stämt Ceva Logistics i Arbetsdomstolen

Uppdaterad 2023-07-18 | Publicerad 2023-07-17

Yohannes blev kallad till ett möte där han fick veta att han kunde ta sina grejer och gå.

Hans arbetskamrat föll ihop under ett möte inne på chefernas kontor.

Efter att Yohannes vände sig till facket för att få hjälp att ta reda på vad som hänt blev han uppsagd.

– De försöker köpa min tystnad men de kommer inte lyckas, säger han.

Det är mycket som är oklart kring händelserna som ledde fram till att Yohannes blev uppsagd från Zalandos lager.

Men några saker går att slå fast. En arbetskamrat blev inkallad till chefernas kontor på möte. Där föll han ihop, och fick föras till sjukhus. I samband med detta ådrog han sig en skada i axeln som gjorde att han inte kunde använda sin ena arm när han senare återgick till jobbet.

Det är också klarlagt att Yohannes var god vän med kollegan som kollapsade. Efter händelsen försökte han ta reda på vad som hänt. Han ställde frågor till cheferna, men upplevde inte att han fick några tydliga svar. Under en tid la en grupp anställda ner arbetet i en protest mot bristen på besked.

”Blev ett hot de ville ha bort”

Sedan går verklighetsbeskrivningarna isär.

Yohannes menar att han blev dåligt behandlad av ledningen när han tog hjälp av facket SAC Syndikalisterna för att få information om det inträffade. Situationen eskalerade. Till sist blev Yohannes kallad till ett möte där han fick veta att han kunde ta sina grejer och gå. Kort därefter kom beskedet att han blivit uppsagd.

– Cheferna märkte att folk lyssnade på mig på jobbet. Då blev jag ett hot som de ville ha bort.

SAC hävdar att Yohannes sparkats på grund av sitt fackliga engagemang. Förbundet har stämt arbetsgivaren Ceva Logistics. I handlingar som lämnats in till Arbetsdomstolen framgår att SAC kräver bolaget på nästan en halv miljon kronor i skadestånd.

– Från vårt perspektiv är det tydligt att det finns en systematik här. Företaget vill bli av med människor som upplevs som besvärliga, säger förhandlingssekreteraren Emil Boss.

Enligt Yohannes har Ceva Logistics erbjudit honom en ekonomisk uppgörelse.

Har blivit erbjuden pengar

Arbetsgivarens bild är en helt annan. Representanter för branschorganisationen Transportföretagen skriver i ett svar till domstolen att Yohannes varit hotfull mot kollegor.

”En hätsk diskussion uppstod. Yohannes sprang fram mot medarbetaren och blev aggressiv. En annan kollega fick ingripa genom att hålla tag i Yohannes”, står det om en av incidenterna som beskrivs i dokumentet.

Yohannes förnekar anklagelserna.

– Det finns kameror inne på lagret som kan visa vad som skett. Men de säger att filmerna inte sparats. Det är skitsnack.

Enligt Yohannes har Ceva Logistics erbjudit en uppgörelse där han skulle få sex månadslöner i ersättning.

– Varför skulle de göra det om det inte var så att de vet att de har gjort fel?

– Men jag tänker inte acceptera deras förslag. Jag tänker ta det här hela vägen. Jag vill att hela världen ska få reda på vad som hänt.

Ceva Logistics tillbakavisar Yohannes uppgifter.

”Vi respekterar fullt ut våra medarbetares föreningsrätt”, skriver den ansvariga chefen Fredrik Gemfors i ett mejl.

”Om vi behöver säga upp ett anställningsavtal på grund av upprepad misskötsel eller brott mot anställningsavtalet så agerar vi i enlighet med gällande lagstiftning och i samråd med vår arbetsgivarorganisation.”

Här svarar ledningen för lagret på kritiken.