SD nobbar konvention mot kvinnovåld: ”Helt obegripligt”

Publicerad 2023-05-10

EU-parlamentet röstade igenom en ny konvention för att bekämpa våld mot kvinnor.

Sverigedemokraterna var det enda svenska parti som röstade emot.

– Helt obegripligt, säger Arba Kokalari (M).

Med klar majoritet röstade Europaparlamentet på onsdagen för att ansluta sig till Istanbulkonvention för att bekämpa våld mot kvinnor, något även Europaportalen rapporterat om.

Samtliga svenska partier röstade för förslaget – utom Sverigedemokraterna.

Moderaternas Arba Kokalari, som drivit frågan, är förbryllad då Sverige som land skrev under konventionen redan 2014.

Moderaternas Arba Kokalari.

”Det är en stor dag idag när vi samlat brett stöd för att EU ska anta Istanbulkonventionen om att stoppa våld mot kvinnor. Helt obegripligt hur SD, som enda svenska parti, inte röstade för det historiska beslutet. Sverige har ju redan antagit konventionen!”, skriver hon i ett sms.

”Kvinnor mördas varje dag av män i nära relationer. Och frågan är akut i hela Europa. Att försöka lägga krokben för kvinnors mänskliga rättigheter är att stå på fel sida av historien”.

Sverigedemokraterna har ännu inte svarat på några frågor från media, men skriver i en kommentar till Aftonbladet:

”Omröstningen handlade egentligen inte om att förhindra våld mot kvinnor eftersom lagstiftning på det området redan finns i alla unionens länder. Om Istanbulkonventionen ratificeras på EU-nivå kommer den ha företräde framför nationell lagstiftning på områden där EU har beslutsrätt vilket skulle öka unionens befogenheter via bakdörren utan att ändra fördragen samt i framtiden eventuellt resultera i att konventionens skrivningar om exempelvis undervisning och migration pådyvlas alla EU-länder, även de sex länder vars demokratiskt valda församlingar har förkastat ratifikation av konventionen”.

”För Sverigedemokraterna är det en viktig princip att det ska vara staternas demokratiskt valda församlingar som ratificerar internationella konventioner och att EU inte ska ratificera över huvudet på, eller i konflikt med, den vilja som kommit till uttryck i de demokratiskt valda nationella parlamenten”.