Elevassistent förgrep sig på barn – får tolv års fängelse

Erbjöd fördelar i Fortnite mot sexuella tjänster

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 28-årige elevassistenten arbetade på flera skolor i Västerbotten och fick via det kontakt med barn som han utnyttjade i sitt hem, på skolan och i en simhall.

Brotten begicks under 11 års tid och 13 barn i åldrarna 7–15 utsattes för mannen.

På onsdagen dömdes han till 12 års fängelse för flera fall av sexualbrott mot barn.

Det var i samband med att den 28-årige mannen greps och frihetsberövades i mars i år som den fruktansvärda historien uppdagades.

Mannen, som under lång tid arbetat på flera skolor i Västerbotten, ska ha utnyttjat totalt 13 barn i åldrarna 7–15 år under sammanlagt 11 år, mellan 2008 och 2019.

Mannen misstänktes enligt stämningsansökan bland annat för sexuellt ofredande, försök till köp av sexuell handling av barn, barnpornografibrott och grov våldtäkt mot barn.

Förutom mannens bostad och en simhall, har brottsplatserna även varit i skolan under skoltid.

Filmade våldtäkterna

Vid flera tillfällen har 28-åringen även filmat våldtäkterna och de sexuella övergreppen, vilket påträffades i mannens telefon vid husrannsakan.

Mannen uppges även ha spelat datorspelet Fortnite med flera av barnen, varav dessa erbjudits fördelar i spelet i utbyte mot sexuella tjänster. Ett barn har även erbjudits pengar.

På onsdagen dömdes mannen för 17 brott till 12 års fängelse och skadestånd på över en miljon kronor.

Enligt åklagaren är flera av övergreppen att anse som grova.

– Det jag påstår gör gärningarna grova är att mannen i sin roll på skolan har kommit nära barnen och utnyttjat sin ställning som skolanställd. Han har missbrukat sitt förtroende och på så sätt systematiskt kunnat genomföra övergreppen. Jag menar att han har uppvisat särskild hänsynslöshet eller råhet mot flera av barnen, har kammaråklagare Anna Lundberg tidigare sagt om ärendet.

Försökte bryta sitt beteende

28-åringen är sedan tidigare ostraffad.

Han har dock erkänt brott men menat att han försökt bryta sitt beteende.

–  Han har erkänt flera olika saker och medger att han gjort i stort sett det åklagaren påstår. Han har försökt komma ifrån platsen där barnen finns men sedan hade han inget annat jobb och erbjöds att komma tillbaka. Det blev det flera olika faktorer som gjort att han hade svårt att stå emot och han återföll i det gamla beteendet, har försvarsadvokat Mikael Stenman tidigare sagt till SVT Nyheter Västerbotten.

Enligt en läkarundersökning led mannen inte av någon psykisk störning vid gärningarna och kunde därmed dömas till fängelse.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM