7 av 10 svenskar i Sifo: Klimatfrågor är viktiga

Vill ha ambitiös EU-politik – är avgörande för hur de röstar

Publicerad 2024-05-01

Halländska Onsala den 23 juli 2023, då det var ovanligt varmt och torrt för årstiden.

För 76 procent av svenskarna är klimat- och miljöfrågorna mycket viktiga eller ganska viktiga för hur de ska rösta i EU-valet.

Åtta av tio tycker också det är viktigt med en ambitiös klimat- och miljöpolitik i EU.

Det visar en ny Sifoundersökning som Naturskyddsföreningen beställt.

– Vår undersökning visar att klimat- och miljöfrågorna står högt på agendan när svenskarna går till val i juni. Och valet till EU-parlamentet har en mycket stor betydelse för den framtida miljöpolitiken i EU. Det har aldrig varit viktigare att rösta i EU-valet, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

I den färska Sifoundersökningen, som genomfördes av Verian, är också åtta av tio svenskar medvetna om att EU har stort inflytande över klimat- och miljöfrågorna i Sverige.

Oro för försvagning

– Vi är mycket oroliga för att EU:s gröna giv kommer att försvagas efter valet. I den strategiska agenda som EU:s stats- och regeringschefer arbetar med just nu prioriteras klimatfrågorna ned och andra miljöfrågor saknas helt. Därför är det mycket viktigt att EU-parlamentet får en stark majoritet som vill driva en fortsatt ambitiös klimat- och miljöpolitik, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, i pressmeddelandet.

Under den senaste mandatperioden har en rad klimat- och miljölagstiftningar sett dagens ljus i EU. Det nya EU-parlamentet som röstas fram i juni har en mycket stor betydelse för hur klimat- och miljöpolitiken fortsatt kommer att utvecklas i EU.

EU-valet genomförs 6–9 juni i år.