M till attack mot regeringen om sexbrotten: ”Har mörklagt statistik”

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2018-08-22

58 procent av de våldtäktsdömda de senaste fem åren är födda utomlands, rapporterar SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Moderaterna anklagar regeringen för att ha motverkat forskning på våldtäktsmäns etnicitet.

– Sverige behöver sätta ned foten. Begår man en våldtäkt och är utländsk medborgare så ska man utvisas, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

På onsdagskvällen sände SVT:s ”Uppdrag Granskning” ett program där man granskat samtliga domar med rubriceringen våldtäkt och försök till våldtäkt mellan 2012 och 2017.

843 personer har dömts. 58 procent av dem är födda utomlands.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé, som också medverkar i programmet, reagerar kraftigt.

– Sverige behöver sätta ned foten. Begår man en våldtäkt och är utländsk medborgare så ska man utvisas. Vi måste också våga erkänna att det finns kulturella och normproblem, som en del, till exempel unga killar från Afghanistan, har med sig och som vi behöver hantera.

Hur ska det hanteras?

– För det första att våga erkänna att de existerar, och inte försöka mörklägga statistik som regeringen Löfven har försökt göra, säger Tomas Tobé (M).

”Löfven och Brå har varit ängsliga”

Senast Brå, Brottsförebyggande rådet, kartlade brottslighet bland svenskar och utlandsfödda var 2005.

En stor del av programmet handlar om varför myndigheten inte undersökt våldtäktsmäns ursprung sedan dess. Vilket kritiseras av bland andra debattören och numera M-politikern Ann Heberlein, föreläsaren och tidigare polisen Mustafa Panshiri, och journalisten Joakim Lamotte.

– Jag tycker att det funnits en ängslighet från både regeringen Löfven och Brå kring den här frågan. Det är pinsamt att man har fått backa så mycket att man till slut går med att göra en sån här kartläggning, säger Tomas Tobé (M).

I maj visade Aftonbladets kartläggning av gruppvåldtäkter att majoriteten av de pojkar och män som dömts för gruppvåldtäkt är födda i länder utanför Europa. Då uppgav Brå att efterfrågan i samhällsdebatten är så stark att ”myndigheten behöver överväga” att utreda relationen mellan brott och härkomst och migration.

Löfven: Forskningen ska ta initiativ

Moderaterna krävde i november 2017 att regeringen skulle ge Brå i uppdrag att kartlägga sexualbrott, där gärningsmännens etniska härkomst skulle ingå. Regeringens linje har varit att Brå själva bör avgöra om en sådan genomgång behövs. Därav Tomas Tobés anklagelse om mörkläggning.

Statsminister Stefan Löfven sade under onsdagen att han välkomnar granskningen och att regeringen vill se över möjligheten att man ska bli utvisad om man döms för grov våldtäkt.

Bör det här följas upp på något sätt så att Sverige får bättre koll på vilka som utför dessa brott?

– Eftersom man nu redovisat vilka det är så finns det en del. Går det att förstärka med forskning inte minst så ska forskningen själv ta initiativ till detta. Forskningen är själv bäst på att avgöra vad man behöver ha mer understöd för, säger Stefan Löfven (S).

Kriminologen: Borde aldrig sänts

UG har fått kritik för att vara vilseledande, eftersom bara någon enstaka procent av alla våldtäkter i Sverige leder till fällande dom. Bland annat från kiminologen Jerzy Sarnecki som medverkar i programmet. I SVT:s ”Morgonstudion” sa han att programmet inte borde sändas.

Våldtäktsmäns ursprung är en av flera relevanta faktorer, säger Jerzy Sarnecki – men enligt honom har debatten blivit blint fokuserad på just etnicitet, på grund av den politiska diskursen som råder i samhället.

– Låt mig ta ett exempel, låt oss säga att vi har tv-profiler eller filmmoguler å ena sidan, och nyanlända afghanpojkar å andra sidan. Vilka tror ni kommer att ha lättare att åka fast för våldtäkt? De som döms är inte representativa för hela materialet, och då är det inte särskilt meningsfullt att undersöka detta, och framförallt att dra slutsatser om det, säger Jerzy Sarnecki i SVT Morgonstudion.