Hans dotter dog vid olycksdrabbade övergången: ”Tragiskt att så lite har hänt”

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2018-05-31

STENUNGSUND. När den 17-årige pojkens mamma kommer fram till järnvägsövergången där hennes son dog så faller hon ihop – och skriker ut sin sorg.

Få kan föreställa sig vad hon går igenom, men Göran Andtbacka är en av dem som vet. För åtta år sedan förlorade han sin dotter, på exakt samma ställe.

– Det är mycket hemska tankar som kommer tillbaka, säger han.

Familjen har fått hjälpa mamman fram till platsen där hennes son blev påkörd. Alldeles vid övergången – där det skapats en minnesplats med blommor, ljus och kort – sjunker hon ihop på marken. Hon gråter och ropar sonens namn gång på gång.

Sedan börjar varningslyktorna blinka. Några ögonblick därefter passerar ett tåg. Mamman skriker ut sin sorg. Ljudet skär genom den soldränkta idyllen.

Hittade sin dotter död

För de flesta är det omöjligt att förstå hur mamman känner sig. Men Göran Andtbacka vet vad hon går igenom. Han arbetar vid räddningstjänsten, och för ungefär åtta år sedan fick han larm om en olycka på samma plats där 17-åringen dog. Då miste två 18-åriga kvinnor livet. När Göran kom fram till övergången upptäckte han att en av dem var hans dotter.

– Jag minns den dagen väldigt väl. Jag kommer ihåg varje steg jag tog.

– När jag klev ut ur bilen såg jag direkt en kropp som var täckt av en landstingsfilt. Men jag såg fötterna, och håret stack ut. Det såg ut som min dotter. Jag gick fram och lyfte på filten och såg att det var hon.

2012 avled en äldre man efter att ha blivit påkörd av tåget vid korsningen. När Aftonbladet träffade Göran Andtbacka då berättade han om sin reaktion:

– Nej, inte nu igen.

Under onsdagskvällen blev nyhetsrapporteringen en ny, plågsam déjà-vu-upplevelse för 57-åringen.

– Det är mycket hemska tankar som kommer tillbaka. Jag började direkt tänka på de anhöriga till den omkomna. Jag förstår vilken sorg de genomlider.

– Dessutom växer frustrationen kring varför man inte gör någonting åt övergången. Det har skett lite småförbättringar med röjning som förbättrat sikten, men i stort ser den likadan ut.

”Ska inte få hända”

Efter dotterns död genomförde Göran en egen utredning av händelsen. Han anser att korsningens utformning bryter mot en rad regler.

– Man kan gå i sina egna tankar och komma rakt ut på spåren. I mina ögon finns det en mycket enkel lösning på problemet, och det är att bygga en gångtunnel.

– Tycker man att det är för dyrt med en tunnel borde man fixa bommar i alla fall. Det är tragiskt att så lite har hänt under de här åren.

Många i Stenungsund stämmer in i Görans kritik. Laura Forsberg, som också bor i kommunen, har startat en namninsamling på nätet för att få till en förändring.

– Stenungsund präglas av järnvägen som korsas dagligen av många skolbarn och ungdomar på väg till och från skolan. De och vi skall kunna ta oss över på ett säkert sätt. Detta skall inte få hända, säger hon.

Ska träffa Trafikverket

Bo Pettersson är socialdemokratiskt kommunalråd i Stenungsund. Under dagen har han suttit i möte med kommunchefen, oppositionsrådet, planchefen och kommunens säkerhetssamordnare.

– Vi har diskuterat vad vi gjort sedan de tidigare olyckorna och vad vi kan göra nu, både i det akuta läget och på längre sikt. Vi har också tagit kontakt med Trafikverket och vi kommer att ha ett möte med dem nästa vecka, säger han.

– Det som hänt är fruktansvärt tragiskt, och vi måste naturligtvis göra allt vi kan för att minska risken att något liknande händer igen.

Vad handlar det om för akuta åtgärder?

– Det är det vi ska diskutera med Trafikverket.

Varför har inte mer hänt sedan de tidigare olyckorna?

– Vi har röjt hela banvallen för att få bättre sikt och ökat tiden från att ljud- och ljussignalerna börjar tills tåget kommer. Sedan har vi också stängt alla smitvägar så man måste gå genom fållan.

Tycker du att det är tillräckligt?

– Nej, uppenbarligen är det inte det eftersom det har hänt igen. Därför måste vi titta på vad vi kan göra mer.

Varför har det inte byggts någon tunnel?

– Kommunen och Trafikverket har diskuterat det tidigare, men jag vågar inte säga varför de diskussionerna stannade. Nu är målet att vi så snabbt som möjligt ska vidta effektiva åtgärder, säger Bo Pettersson.

2 tonårsflickor dog i
tågolycka
Ännu ett offer för 'dödens
korsning'

Följ ämnen i artikeln