Här slog stormen Freja till mot Sverige

Uppdaterad 2015-11-08 | Publicerad 2015-11-07

Höststormen Freja drog in med full kraft över Sverige i natt.

I Helsingborg rasade en stor byggställning över nio bilar och Öresundsbron stängdes på grund av de hårda vindarna.

SMHI uppmanade människor att hålla sig inomhus.

Tusentals hushåll var utan ström ända till lunchtid på söndagen.

Efter midnatt drog stormen Freja in över Hallandskusten. SMHI utfärdade flera klass 2-varningar för vad som beskrevs som årets första riktiga höststorm.

Medelvinden var 21 meter per sekund, men i byarna blåste det ännu mer än så. Vid Vinga kuststation i Göteborg har vindstyrkor på 29 meter per sekund uppmätts. TT rapporterar också att Falkenbergskusten hade stormbyar på 26 sekundmeter under natten.

SMHI utfärdade totalt 26 vädervarningar under natten.

– Ge dig inte ut i onödan och var försiktig på vägarna, sa meteorolog Kristian Silver till Aftonbladet i går.

Stormvindar i byarna

Det var Halland, delar av Kronoberg och norra Skåne som drabbades värst av stormen.

Vid 03.30 stängdes Öresundsbron i båda riktningarna på grund av de hårda vindarna. Först vid 06:30-tiden kunde bron öppna igen.

Sent i natt rasade en byggnadsställning i Helsingborg. Den träffade nio bilar på Fänriksgatan, enligt polisen.

– Totalt har vi 14 olika händelser som vi kan relatera till blåsten. Det handlar om nerfallna byggnadsställningar och träd och material som flyger omkring, sa Marie Keismar, vakthavande befäl på Skånepolisen, i natt.

Under natten har ett stort antal träd blåst ner, och på flera håll har tak slitits loss. I närheten av Halmstad krockade en bilist med ett nerfallet träd.

Anders Kindberg, inre befäl på Räddningstjänsten Syd, uppmanade boende i området att ta in eller knyta fast lösa föremål på tomten.

– Iaktta försiktighet när du är ute. Det är inte högsta klassen på varningen men vindbyarna kan göra att saker till exempel flyger iväg, sa han.

Jakob Holmström, presschef på Eon, uppger för Aftonbladet att elbolaget bemannade upp med drygt hundra personer och ett antal maskiner i beredskap för att kunna åtgärda strömavbrott.

På söndagsmorgonen var omkring 4 000 av Eons kunder i Blekinge, Halland, Skåne och Kronoberg utan ström. Det dröjde ända till lunchtid innan strömmen var tillbaka för de flesta.

Efter regn kommer solsken

Under söndagsförmiddagen drog ovädret vidare över Blekinge, Kalmar, Öland och Gotland – i en något mildare form. I de områdena är en klass 1-varning utfärdad.

– Ovädret rör sig i en ostlig bana över landet. Mitt på dagen är det risk för hårda vindar framförallt på Gotland, säger Sandra Andersson på SMHI.

– Sedan avtar det ganska snabbt. Söndag eftermiddag är vi nere i mestadels svaga vindar och uppsprickande molntäcke.

Men vi får inte pusta ut för det. Under veckan som kommer väntas flera nya lågtryck, det första redan på måndag.

– Hittills den här hösten har vi haft det väldigt lugnt. Nu går vi in i en period med ostadigt väder, säger Sandra Andersson.

Följ ämnen i artikeln