Polisen körde läkare till sjukhus – räddade livet på 13-årig pojke

Publicerad 2016-04-08

Polisen Emanuel (till höger) och hans kollega hjälpte en läkare att snabbt ta sig till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

En läkare i Stockholm behövde snabbt ta sig till sjukhuset för att bistå vid en operation. Polisen ryckte ut till hans hjälp och insatsen räddade troligen livet på en 13-årig pojke.

– Det känns väldigt starkt att få känna att man har hjälpt till, säger Emanuel, yttre befäl vid polisen.

Det var i torsdags som en läkare i Stockholm ringde SOS alarm för att akut kunna ta sig till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Emanuel, yttre befäl vid Norrmalmspolisen, och kollegan Mohammad befann sig i närheten och fick åka på larmet.

– Vi fick jobbet via polisradion, det var en läkare som behövde hjälp på Odenplan för att bistå vid en operation av ett barn. Han hade ringt 112 för att ta sig till sjukhuset så fort det gick, säger Emanuel till Aftonbladet.

På grund av den brådskande situationen hann de inte byta många ord med läkaren.

– Det är väl som i varje situation, man försöker göra det bästa och få honom till sjukhuset snabbt och säkert så att han kan göra sitt jobb, säger Emanuel.

”Er hjälp räddade livet på en 13-årig kille”

Ett par timmar efter att de kört läkaren till sjukhuset fick Emanuel ett sms som löd:

”Vet ni grabbar jag tror faktiskt att er hjälp räddade livet på en 13-årig kille idag! Han är nu stabil på hjärt-lungmaskin (ECMO). Tusen tack!”

– Det kändes väldigt bra och varmt i hjärtat, man blev glad av att höra att det gått bra. Det känns väldigt starkt att få känna att man har hjälpt till, säger Emanuel.

”Viktigt att vi hjälper varandra”

Polisen Norrmalm skrev om händelsen på sin Facebooksida och la upp ett klipp från en annan uttryckning med blåljus för att visa hur det kan se ut när polisen behöver fri väg. Inlägget har fått många positiva reaktioner.

– Vi skrev det för att påvisa vad sjukvården gör och vad vi kan hjälpa till med, men även för ge beröm till allmänheten och visa hur viktigt det är att vi hjälper varandra i trafiken, säger Emanuel.

Följ ämnen i artikeln