Tufft jobb väntar för skolor – och elever

TT

Publicerad 2020-03-17

Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att stänga.

Regeringen förbereder en lag för att senare även kunna stänga förskolor och skolor.

– Det här innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, men studera hemma, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Stängningen är ett led i att försöka hindra coronasmittan.

– Vi kan i ett senare skede komma att behöva stänga förskolor och skolor, vilket därför förbereds, säger Löfven..

Det är Folkhälsomyndigheten som rekommenderar att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedrivas i skolans lokaler.

Inget extra skollov

På frågan om gymnasielever och studenter kommer att kunna sprida coronasmittan genom att hänga på stan i stället svarar Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

– Jag tror att gymnasieelever och studenter är så pass mogna att de kan hantera det.

Statsminister Löfven understryker att det som nu meddelats inte innebär ett "extra skollov" för gymnasieelever. De förväntas delta i undervisning hemifrån, till exempel genom distansundervisning eller egna studier.

Utbildningsminister Anna Ekström fyller på med förmaningen att detta inte är ett tillfälle att vara ute och festa utan att sitta hemma och plugga.

Oklart hur länge

Ekström räknar med att elever som går ut gymnasiet till sommaren ska kunna få sina avgångsbetyg i alla fall, trots att gymnasieskolorna stängs under en tid. Hur länge stängningen pågår är oklart.

Ekström hänvisar till att den förordning regeringen beslutade om i fredags ger gymnasieskolorna flexibilitet, till exempel att förlänga terminen in på sommarlovet.

– Jag ska inte sticka under stol med att det blir ett svårt arbete för gymnasieskolorna och även eleverna, säger hon.

Förskolor öppna

Grundskolor och förskolor stängs däremot inte i detta skede.

– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Anledningen till att undervisningen i grundskolorna inte stängs är bland annat att det kan tvinga föräldrar till barn på förskolan och lågstadiet att stanna hemma från jobbet.

Om det blir ett läge framöver där grundskolor behöver stängas, måste omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården eller har andra samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma.

Lag blixtbereds

Riksdagen snabbehandlar därför en tillfällig lagstiftning för att hantera en situation där även grundskolor stänger.

– Den lagstiftning som vi nu förbereder kommer, om den går igenom i riksdagen, att ge en möjlighet för kommunerna att erbjuda barnomsorg, förskola och fritids till vissa yrkesgrupper. Den möjligheten finns inte med dagens lagstiftning där alla ska behandlas lika, säger utbildningsminister Ekström.

Vilka yrkesgrupper som ska ha rätt till barnomsorg är ännu inte bestämt, men det kan till exempel handla om vårdpersonal, brandmän och polis.

Riksdagen väntas klubba lagen på torsdag. Den bemyndigar regeringen att ta fram en förordning som möjliggör skolstängning och att välja ut vilka yrkesgrupper som då ska erbjudas barnomsorg.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln