Sjöstedt: Därför gick inte Vänsterpartiet fram mer i valet

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-10-07

Vänsterpartiets valresultat var långt ifrån vad partiet hade hoppats på.

Trots att det bara gått några veckor sedan valet har ledningen redan idéer om varför.

– Frågan om vinster i välfärden är populär, men det har berört människor väldigt olika mycket. För i delar av Sverige finns det knappt någon välfärd med vinstintresse, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

I opinionsmätningarna inför valet låg Vänsterpartiet ofta långt över sitt resultat på 5,6 procent från 2010. Partiledningen lyfte ofta fram att man hade vind i seglen i frågan om kampen mot vinster i välfärden, som man gjorde till den enskilt viktigaste frågan i valrörelsen.

Men på valnatten kunde man konstatera att man bara gått svagt framåt, resultatet blev drygt 5,7 procent, en ökning med drygt 22 000 röster jämfört med förra valet.

Analysen igång

Trots att det bara gått några veckor sedan dess har eftervalsanalysen inom Vänsterpartiet redan satt igång. Partiledningen har hört sig för vad de lokala V-distrikten tycker. På en träff med riksdagsjournalisterna berättade partiledaren Jonas Sjöstedt vad man kommit fram till hittils.

– De allra flesta säger att det var bra att vi satsade mycket på vinstfrågan, men de säger också att det kanske var för mycket. Redan tidigare har också åsikten förts fram att vi inte varit tillräckligt breda, säger han.

Det är helt andra tongångar än efter valet 2010.

– Då visade utvärderingar att vi var det otydligaste partiet av alla, till och med mer otydliga än Centerpartiet, säger Sjöstedt.

V-ledaren menar att det är tydligt att V tappade röster till Feministiskt Initiativ.

– Men analysen är inte så enkel. Där Fi gick bra gjorde vi det också, och där de inte fanns gick det dåligt för oss, säger han.

”Kom inte ut med vår politik”

Det står också klart att vänstern går bra i storstäderna men sämre på landsbygden.

– Jag tycker inte vi kom ut med vår landsbygdspolitik. Valresultatet visar på att Sverige är väldigt delat. Man röstar allt mer olika i olika delar av landet. Det ger oss något att fundera över och komma tillbaka att vara bättre på. Jag tror det har handlar mycket om att politiken har handlat mycket om storstäderna, säger Sjöstedt.

Trots att många väljare i olika partier varit kritiska mot välfärdsvinsterna lyckades V inte att rida på vågen rent röstmässigt.

– Det var en väldigt populär fråga, men det har berört människor väldigt olika mycket. För i delar av Sverige finns det knappt någon välfärd med vinstintresse, säger Sjöstedt.

Partiet ska nu fortsätta och göra en grundlig eftervalsanalys.

Under träffen med riksdagsjournalisterna menade Sjöstedt också att han tror att Vänsterpartiet kan komma att tjäna på att sitta i opposition. Han gjorde jämförelsen med Enhedslistan i Danmark som pendlat mellan att göra upp med regeringen och att befästa sin oppositionsroll.

– Jag tror vi har väldigt stora möjligheter att påverka politiken. Både genom att gå in och göra upp med regeringen men också att kunna vara det tydliga vänsteralternativet. Det är en bra position för oss.

I går presenterades en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet om vinster i välfärden.