Så ska Arbetsförmedlingen få bättre på koll på miljardersättning

Efter skarpa kritiken från IAF

Publicerad 2023-11-10

Varje år betalas miljarder ut i arbetslöshetsersättning.

Men en del av pengarna kan ha hamnat fel.

Enligt reglerna måste de som är långtidsarbetslösa söka jobb längre bort och i andra yrken – men hittills har Arbetsförmedlingen inte kontrollerat det.

Drygt 332 000 svenskar är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Samtidigt skriker företag efter arbetskraft på många håll, inte minst längs Norrlandskusten.

Enligt reglerna måste de som är arbetslösa under lång tid söka jobb längre bort och i andra yrken.

I södra Sverige är många arbetslösa – i norr skriker företag efter arbetskraft. Men det gäller att vilja och våga flytta.

Men Arbetsförmedlingen kontrollerar inte det, vilket tillsynsmyndigheten IAF kritiserade i våras.

– Vi har gett allvarlig kritik. Vi anser inte att Arbetsförmedlingen lever upp till regelverket, säger IAF:s generaldirektör Mathias Wahlsten.

Ersättning kan betalas ut fel

Han fortsätter:

– Vi har slagit ner på att de inte har kontrollerat tillräckligt bra att arbetssökande söker lämpligt arbete både yrkesmässigt och geografiskt. Och inte heller rapporterar till a-kassorna så att de kan vidta åtgärder.

Mathias Wahlsten, generaldirektör på tillsynsmyndigheten IAF.

Om Arbetsförmedlingen inte rapporterar till a-kassorna riskerar ersättning att betalas ut felaktigt.

Totalt betalade a-kassorna i fjol ut 14,4 miljarder kronor i arbetslöshetsersättning till 227 700 personer, enligt IAF.

– Arbetsförmedlingen har för stort fokus på antalet sökta arbeten. Det blir för mycket kvantitet, inte kvalitet, säger Mathias Wahlsten.

Tips till arbetssökande på Arbetsförmedlingen i Malmö.

Planen: Så ska det bli bättre

Linda Schön Doroci, direktör på Arbetsförmedlingen, med bland annat ansvar för kontrollerna av de arbetssökande, hävdar att myndigheten följer handlingsplanen.

– Men vi är inte lika specifika på att följa upp det geografiska sökområdet så länge som arbetssökandet går framåt. Det är det vi behöver förfina, säger hon.

Förfiningen av kontrollerna ska vara igång våren 2024. För att få till det ska myndigheten bland annat utveckla it-stödet.

 Linda Schön Doroc, direktör Verksamhetsområdet Direkt på Arbetsförmedlingen.

Frågan är om de företag i bland annat Norrland som söker folk kommer att ha lättare att få arbetskraft. Mathias Wahlsten är försiktigt optimistisk.

– Arbetsförmedlingen måste ställa rätt krav på de arbetssökande så att de utökar sökområdet både geografiskt och yrkesmässigt. Det kan var ett sätt att få fler i jobb och det kan vara en del av lösningen för norra Sverige, säger han.

Linda Schön Doroci påpekar att flera faktorer spelar roll för att få arbetslösa i arbete.

– Det handlar om tajming mellan arbetssökande och arbetsgivare. Det tar också tid för människor att våga ta steget att flytta, säger hon.

Hon betonar även att det inom många yrken, till exempel inom vård och omsorg, råder brist på arbetskraft i hela Sverige.