Så länge vill män i Sverige leva

Ny undersökning visar: De är mest negativa till att åldras i Sverige – och det är största oron

Publicerad 2024-03-23

I medeltal vill svenskarna helst leva till 94 års ålder enligt en ny undersökning.

Äldrevården. Hälsan. Pensionen.

Det är saker vi svenskar oroar oss mest för, enligt en ny undersökning.

– Tendensen är att unga är så mycket mer negativa till livet som äldre än de äldre är, säger Lukas Berg, vd på analysbyrån Insight intelligence.

Fler svenskar blir allt äldre, det är väl känt. SCB har beräknat att tre miljoner svenskar kommer att vara 60 och äldre om bara åtta år.

I den nya undersökningen vill svenskarna helst leva till 94 års ålder, i medeltal. 14 procent av de medelålders männen (35–55 år) säger att de vill bli 110 år eller äldre. Bland kvinnor är motsvarande siffra sex procent.

– Det är spännande, i och med att männen ofta dör tidigare, säger Petra von Heideken Wågert, professor i fysioterapi vid Mälardalens universitet och vetenskaplig ledare för Center för välfärdsförändring.

Medelåldern för kvinnor i Sverige i dag är 85 år och för män 81 år.

Själva åldrandet har få något emot, 63 procent är positiva till att åldras i Sverige. Nästan varannan, 48 procent, ser fram emot att ägna mer tid åt egna intressen (48 procent) och 43 procent ser fram mot känslan av frihet.

– Det är väldigt positivt att många är positiva. Jag blir glad och överraskad, ofta målas det upp en bild av att ålderdomen är rätt bedrövlig. Det finns så otroligt mycket positivt och framför allt en väldigt stor möjlighet att påverka sitt eget åldrande. Det skulle jag vilja lyfta, säger hon.

Låginkomsttagare har större hälsoproblem

Den främsta oron inför att åldras är att få en sämre hälsa, fler än varannan svarar 55 procent. 45 procent säger sig också vara oroade över en bristande äldreomsorg.

Hälsan just nu var det lite sämre ställt med. Drygt var tredje svensk, 35 procent, säger att de har någon form av långvarig sjukdom, nedsatt funktion eller något annat långvarigt hälsoproblem. Nedsatt funktion kan handla om exempelvis synfel.

Fler kvinnor (39 procent) än män (31 procent) anser att de har hälsoproblem.

Av de äldsta i undersökningen svarar 39 procent att de har hälsoproblem, jämfört med 28 procent av de yngsta. Bland kvinnor 56–84 år svarar 43 procent att de har hälsoproblem, bland männen bara 35 procent. Bland dem med högst inkomst svarar bara 28 procent att de har hälsoproblem, jämfört med låginkomsttagare där 46 procent säger att de har hälsoproblem.

Oroliga för ekonomin

Många av svenskarna är också oroade över ekonomi. Sju av tio tror att deras ekonomi kommer att försämras i samband med pensioneringen. 46 procent av männen förknippar pensionen som ekonomiskt trygg, jämfört med bara 29 procent av kvinnorna.

En tredjedel av kvinnorna, 31 procent, säger att de blivit åldersdiskriminerade vid minst ett tillfälle och var tionde regelbundet. 68 procent av männen säger att de aldrig blivit åldersdiskriminerade, jämfört med 57 procent av kvinnorna.

– Kan det hänga ihop med att kvinnor även blir mer könsdiskriminerade? Kanske blir de också mer åldersdiskriminerade. Kan det hänga ihop? säger Petra von Heideken Wågert.

Fotnot: Analysbyrån Insight intelligence genomförde en attitydundersökning i samarbete med Mälardagens universitet, Stockholms stad, Helsingborgs stad och 60plusbanken. 1 000 svenskar mellan 18 och 84 år intervjuades under februari 2024 av Verian genom Sifopanelen som är en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Undersökningen är riksrepresentativ för Sverige.