Ny rysk offensiv i Charkiv-regionen: ”Hårda strider”

Publicerad 2023-07-18

En ny rysk offensiv har påbörjats i Charkiv-regionen.

Offensiven har inletts med omkring 100 000 soldater och 900 stridsvagnar.

”Försöker tvinga Ukraina att omgruppera förband.”

Följ ämnen
Ukraina

Samtidigt som Ukraina har en motoffensiv på sydfronten, har nu Ryssland påbörjat en ny offensiv i Charkiv-regionen.

– De har påbörjat ett anfallsrörelse men frågan är hur långt de kommer komma. Det är hårda strider och på ukrainsk sida är man på defensiven, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant på Försvarshögskolan.

Joakim Paasikivi tror inte att Ryssland kommer kunna få ett större genombrott. Däremot kan de lyckas få lokala framgångar i regionen.

– Det ryska målet är att sätta press på ukrainska styrkor för att försöka tvinga Ukraina att omgruppera förband från andra områden, säger han och fortsätter:

– Men Ukraina har möjlighet att stå emot offensiven utan att behöva ta styrkor från sydfronten. Detta kommer klaras av styrkor som redan finns i området.

Ukrainska soldater vid frontlinjen nära Bachmut.

100 000 soldater

Enligt Serhiy Cherevatyi, presstalesperson för Ukrainas östra militärkommando, har den ryska offensiven inletts med 100 000 soldater, 900 stridsvagnar och 555 artillerisystem, rapporterar Politico.

– Det handlar inte om 100 000 soldater som är på väg framåt. Det är knappt en tredjedel av dem som är frontsoldater, resten är understöd och logistik, säger Paasikivi.

Offensiven riktar sig mot staden Kupiansk, som var ett avgörande logistiknav och försörjningsväg för ryska styrkor. Detta tills Ukraina lyckades återta kontrollen över staden under sin motoffensiv i höstas.

Ukrainsk helikopter flyger mot ryska trupper i Charkiv.

"Under två dagar i rad har fienden varit aktivt på offensiven mot Kupiansk i Charkiv-regionen", skrev Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maliar på Telegram, rapporterar Reuters.

"Vi försvarar. Hårda strider pågår och båda sidors positioner förändras dynamiskt flera gånger om dagen."

– Från båda respektive sidorna försöker man förstärka sina förband och gå framåt. Det handlar om små områden som byter ägare, säger Joakim Paasikivi.

Räddningstjänst på plats i Zaporizhzhia efter en rysk attack.