Näringslivstoppens löfte: Röstar på Liberalerna om de driver eurofrågan

Publicerad 2023-06-22

Affärsmannen Christer Gardell är en av pådrivarna för att Sverige bör införa euron.

Även Liberalerna vill att Sverige går med i EMU och i en intervju med Aftonbladet lovar Christer Gardell att han lägger sin röst på L i kommande EU-val om partiet fortsätter driva eurofrågan.

– Jag vill se ett snabbt beslut, säger Christer Gardell.

Den svenska kronan har försvagats i stadig takt under flera år. Sedan sommaren 2021 har euron blivit nästan 15 procent dyrare för svensken, dollarn har blivit drygt 25 procent dyrare.

Det innebär inte bara att det blir dyrare för svensken att resa utomlands, det innebär också att importerade varor från andra länder får en förhöjd prislapp hemma i Sverige.

Christer Gardell, grundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital – som är en av börsens största ägare, har under det senaste året argumenterat för att Sverige borde gå med i EMU och införa euron.

Christer Gardell gillar euron – och Liberalerna om de börjar driva eurofrågan.

Hade ett digitalt möte

I ett möte med Liberalernas partiledare, tillika arbetsmarknads- och integrationsminister, Johan Pehrson serverade affärsmannen argument som L-ledaren kan använda i debatten.

– Vid en anslutning, om man skulle rösta ja, kommer kronan att stärkas kraftigt. Man kommer att kunna ansluta kronan till en mycket starkare kurs, säger Christer Gardell.

Aftonbladet medverkar under samtalet mellan Johan Pehrson och Christer Gardell, som hölls digitalt. Från arbetsmarknadsdepartementet argumenterar även Johan Pehrson för att euron nu måste införas.

Johan Pehrson kallar euron ett vaccin mot en Swexit, alltså att Sverige lämnar EU.

– EU-samarbetet är avgörande, det finns direkta ekonomiska fördelar för investeringsklimatet i Sverige och euron är ett vaccin mot en Swexit, säger Johan Pehrson.

Johan Pehrson frågade Christer Gardell om han anser att en utredning som ska ligga till grund för en euroanslutning måste vara lika omfattande som utredningen som genomfördes inför förra folkomröstningen, 2003, var.

– Nej, alla förstår problemet. Jag vet inte hur de politiska turerna går, men jag tycker att vi ska driva på det här så snabbt som möjligt. Ju längre tiden går desto fattigare blir vi, säger Christer Gardell.

”Liten skitvaluta”

Christer Gardell har kallat den svenska kronan för en ”liten skitvaluta” och han vill att Sverige snarast går med i EMU. Driver L på i frågan så kan partiet också räkna med affärsmannens röst i EU-parlamentsvalet nästa år.

– Jag vill se ett snabbt beslut. Jag vet inte om man behöver en folkomröstning eller om riksdagen äger frågan nu. Ju längre tid vi väntar desto fattigare blir vi. Vi har haft det såhär i 20 år och det funkar inte. Då är det bara att göra om, göra rätt och göra det så snabbt som möjligt, säger Christer Gardell.

Nästa år står vi inför ett val till Europaparlamentet. Om Liberalerna driver frågan om ett snabbt eurobeslut – lägger du din röst på L då?

– Absolut.