Strid om EU och euron väntar när Tidöavtalet omförhandlas

Publicerad 2023-06-22

Sverigedemokraterna vill få in krav på EU-utvärdering i Tidöavtalet.

Parallellt planerar Liberalerna att förhandla om att Sverige ska inför euron.

– Det kommer bli diskussioner när avtalet omförhandlas, det är ingen lågoddsare, säger en källa.

Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna ska omförhandlas i höst. Just nu sitter flera arbetsgrupper och arbetar med sin slutrapportering. Det ska landa i en utvärdering av avtalet, vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra. Under omförhandlingen finns också en möjlighet för partierna att försöka få in nya frågor i samarbetet.

Sverigedemokraterna vill att deras EU-krav ska ingå i Tidöavtalet. För tillfället pågår ett internt arbete om frågan i partiet.

– Syftet är att föra in det i den bredare omförhandlingen av Tidöavtalet som sker under hösten, säger en SD-källa.

Jimmie Åkesson.

SD vill att Sverige har beredskap för att lämna unionen om det krävs i framtiden. Partiet vill också utvärdera vad medlemskapet har gett Sverige under de år vi varit medlemmar.

Rimligt att gå fram med Euron

Parallellt arbetar samarbetspartiet Liberalerna på ett annat spår - att få in Eurofrågan i omförhandlingen av Tidöavtalet. Liberalerna har länge drivit att Sverige bör gå med i Euron. Partiet vill se en översyn och en analys av fördelar och nackdelar med ett eventuellt framtida medlemskap i valutaunionen.

– Det är tjugo år sedan folkomröstningen. Befolkningen är mer positiv till Euron, näringslivet lyfter frågan och den svenska kronan har aldrig varit svagare gentemot Euron. Det är mycket som talar för att det är rimligt att gå fram med det här nu, säger en L-källa.

”Över min döda kropp”

Sverigedemokraterna är emot att Sverige inför Euron.

– Över min döda kropp att vi ska byta till euron, sa ekonomiskpolitiska talespersonen Oscar Sjöstedt till Dagens Industri i mars.

Johan Pehrson.

En SD-källa säger att det är utsiktslöst för L att få in Euro-kravet i omförhandlingen. En L-källa kallar i sin tur SD:s krav på utvärdering för ”helt verklighetsfrånvänt”.

Statsminister Ulf Kristersson tycker det är bra om EU-medlemskapet utvärderas men anser att det är något som sker varje dag.

– Jag är av den bestämda uppfattningen att EU ger enorma möjligheter för Sverige att lösa problem som vi inte kunde lösa utan EU. Men det är också bra att vi har en vital diskussion. Vad gör EU bra, vad gör EU mindre bra. Vi har hela Eurofrågan, där en del föredrar att vi går med, en del föredrar att vi står utanför. Allt det är bra, men det påverkar inte en sekund min övertygelse om att Sverige hör hemma i EU, säger han.