Hovrätten: Heder bakom mordet på Nadja Blom

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2023-09-27

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot sönerna för mordet på Nadja Blom.

Det är också bevisat att mordet var hedersrelaterat, enligt domen.

– Vi är nöjda, det har varit en viktigt principiell fråga i det här målet, säger åklagaren.

Hovrätten fastställer domen mot Nadja Bloms äldsta son, Garcia Blom, som dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på sin mamma. Han dömdes även för mordförsök på mammans nya man, för att kört på dem bägge när de promenerade på en trottoar på Hisingen i Göteborg den 30 juli 2022.

Den yngre brodern, som satt med i bilen, frikändes av tingsrätten från båda misstankarna men dömdes till ungdomsvård för två fall av olaga hot. Dessa domar fastställs nu av hovrätten.

Domen överklagades till hovrätten av båda sönerna.

Även åklagaren överklagade domen då tingsrätten inte ansåg att det inte var bevisat att mordet skedde med hedersmotiv, vilket var linjen som åklagarna drev.

Hovrätten fastställer Garcia Bloms dom på livstids fängelse.

Hedersmotiv bevisat

Enligt hovrättens dom konstateras nu att det går att bevisa att ett hedersmotiv visst låg bakom mordet och mordförsöket, främst av två skäl.

Dels för att Garcia Blom kort före påkörningen hotat Nadja Blom med att tända eld på flerfamiljshuset där hon bodde, detta då hon och den nya mannen fortsatte sin kärleksrelation trots stark reaktioner från släkten och trots att relationens sågs som vanärande.

Men också dels för den video som bröderna livesände inifrån bilen kort efter påkörningen, där Garcia Blom enligt hovrätten uttalade sig ”på ett sätt som med styrka talar för att brotten skedde med hedersmotiv”.

I den videon syns bland annat den äldre brodern i bild inifrån bilen och säger ”De låg livlösa på gatan efter jag var klar med dem. Låt vem som helst testa sig med oss nu, så ska de få se vad vi gör”.

Nadja Blom kördes ihjäl av sina söner den 30 juli 2022.

Varit en viktig del

”Brotten får sammantaget anses ha begåtts med motiv att bevara eller återupprätta släktens heder”, skriver hovrätten i sin dom.

Åklagare Hediye Kurt säger att hon är nöjd med hovrättens dom.

– Vi är nöjda att hovrätten gått på vår linje. Det har varit en principiellt viktig fråga och en mycket viktig del i det här målet, säger hon.

Även om mord med hedersmotiv inte varit vanligt förekommande i den aktuella sociala gruppen har det enligt både åklagare och hovrätten inget hinder för att sådana brott ändå kan begås.

– Just i det här målet har hedersmotivet varit viktig för den gemensamma motivbilden och kopplingen till medgärningsmannaskap som vi lagt ner mycket tid på. Det är också en viktig straffskärpningsgrund, säger Hediye Kurt.

Nadja Blom.

Följ ämnen i artikeln