Kriminalvården förbereder för att ha intagna i gympasalar

Publicerad 2024-02-10

Det är akut platsbrist i svenska fängelser, häkten och arrestceller.

Därför förbereder nu Kriminalvården i Region Syd för att placera intagna i gymnastiksalar – som en nödlösning.

– Det blir en sovsal med flervåningssängar eller dubbla madrasser på golvet, där man i vart fall har sin egen sovplats, säger Torbjörn Nyberg, enhetschef för operativ samordning på Kriminalvården.

Det råder akut platsbrist i svenska fängelser, häkten och arrestceller. Den massiva ökningen av gripna och anhålla har lett till att man tvingats flytta häktade till polisens arrester. Det har i sin tur gjort att polisernas arrester också blivit fulla.

Både Region Syd och Region Stockholm har gått upp i stabsläge på grund av det ansträngda läget.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Kriminalvårdens regionala stab i Malmö skickat ut mejl till alla verksamhetsställen för att se över möjligheterna till att belägga gymnastiksalar med intagna på grund av den akuta platsbristen.

Det bekräftar Torbjörn Nyberg, enhetschef för operativ samordning på Kriminalvården.

I Region Syd var det överbelagt överallt under förra helgen och polisen hade ingenstans att placera personer som skulle gripas och anhållas.

– De bad Kriminalvården att få loss ett antal arrestplatser. Vi lyckades lösa situationen med transporter runt om i landet men det var oerhört tufft, säger han.

”Nödplan”

– En sådan här beläggning i en gymnastiksal ska motsvara en normal boendekorridor med 25–30 klienter. Det blir en sovsal med flervåningssängar eller dubbla madrasser på golvet, där man i vart fall har sin egen sovplats. Det är en nödplan under en begränsad tid.

Skapat oro hos personal

Enligt uppgifter till Aftonbladet har gymnastiksalslösningen skapat väldig oro hos personal som befarar stora problem.

Den oron förstår Torbjörn Nyberg.

– Det är oerhört pressat för personalen att behöva ta hand om så många på samma yta och det är lätt att friktion uppstår i den typen av miljö. Just därför är det bra att vi höjer beredskapen redan nu så att en sådan här beläggning kan ske under lugna och säkra former.

Han vill framhålla att personalens insatser är helt avgörande för att de överhuvudtaget klarar av situationen.

– De gör ett fantastiskt jobb varje dag.

”Förbereder oss på att dagen kan komma”

Gymnastiksalarna som ska beredas ligger inne på anhaltsområdet och är de intagnas träningslokal. Det är inte vem som helst som kommer att placeras i salarna utan de som sitter på häkten eller arresten som har en dom att verkställa, menar Torbjörn Nyberg.

– Än så länge har vi inte behövt tillgripa detta men vi förbereder oss på att den dagen kan komma eftersom läget i landet ser ut som det gör.

I Europa, Norden eller andra jämförbara länder med Sverige placeras inte fångar i sovsalar. Det är vanligare i andra länder så som Thailand, USA eller Ryssland.

– Det är inget permanent inslag utan en nödlösning under den begränsade tid som krävs för att hitta andra lämpliga placeringar. Vi försöker öka kapaciteten ständigt men förmår inte att hålla jämna steg med inflödet i dag, säger Torbjörn Nyberg.

Följ ämnen i artikeln