Kvinnor gör mer än män i hemmet: ”Det är väl så det ska vara?”

Chatta: Hur jämställt är det hemma hos dig?

Publicerad 2023-10-30

Hela dan får, hon arbeta,
hon får jobba,
hon får streta,
putsa, diska, tvätta, damma,
varje dag är det detsamma.

Mössen verkar inte bara sjunga för Askungen. Utan även för många av Sveriges kvinnor. Det visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

En ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att kvinnor fortfarande är de som tar mest ansvar för hushållssysslor och omsorg i hemmet.

Något som enligt Jämställdhetsmyndigheten leder till att kvinnor får sämre hälsa, färre sociala kontakter och sämre ekonomi.

– Ska man vara gammelmodig är det ju så det ska vara. Jag vet många som vill att det ska vara så och många som inte vill att det ska vara så, säger 18-åriga Titus Norberg när Aftonbladet ger sig ut och frågar svenskar på stan (se intervjuerna i videospelaren).

Det handlar bland annat om vem som städar, handlar, tar hand om barnen och klipper gräset.

Men hur är det hemma hos dig? Dela med dig i chatten!

Denna chatt är stängd.

  • Erica Fält
    30 okt 2023

    Tack!

    Wow vad många som ville chatta om hushållssysslor, stort tack för allt engagemang ❤️ Nu avslutar vi chatten för ikväll, ha en fin kväll och glöm inte disken ;)

  • 30 okt 2023

    11 år har jag legat ute i lastbil, de manliga yrkena har blivit mycket jämställda i väldigt rask takt, hinner hushållen med? Tyävrr tar det generationer. Jag trodde vi levde jämställt till jag lyssnade på "familjens projektledare säger upp sig" av Gunilla Bergensten, jag blev helt matt när jag insåg vad mycket jag egentligen gjorde kontra min man. Så idag har vi en hushålls app som hjälper. Han är hemma med vår dotter, lämnar och hämtar på dagis och fixar det galant men det har varit OERHÖRT mycket förutfattade meningar att som kvinna fortsätta köra lastbil efter man fått barn. Vem har barnet?

    Therese
  • 30 okt 2023

    Min partner handlar, tvättar, diskar och städar. Jag lagar mat och stökar. Vi har varit ihop i 15 år så det funkar ju rätt bra.

    Kvinna
  • 30 okt 2023

    Jag tröttnade på att jag gjorde allt hushållsarbete i hemmet. I tre månader förde jag protokoll i smyg på vem av oss som gjorde vad. Diskade, dammsög, gick ut med sopor, pantade, bytte sängkläder, skurade toaletterna. Allt! Efter tre månader visade jag min kille resultatet. Först kallade han mig för städ-Hitler. Sedan insåg han hur ojämställt det var eftersom han fick det svart på vitt. Han trodde på riktigt att det var 50/50 när det visade sig vara 90/10. Han fick en chock. Efter det har det varit mycket mer jämställt när det kommer till hushållsarbete.

    Städ-hitler

    Smart att föra protokoll så att man har det svart på vitt, och härligt att det gav resultat!

    Erica Fält
  • 30 okt 2023

    jag gör allt förrutom laga mat ibland, trött

    info