Piskdom mot pristagare upprör

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 2023-10-06 | Publicerad 2021-05-27

 Uppdatering: Nobels fredspris 2023 går till Narges Mohammadi

Tre utsatta människorättsaktivister i Teheran: Narges Mohammadi, till höger, i samspråk med Nobelpristagaren Shirin Ebadi (i mitten) och Marzieh Mortazi. Arkivbild.

Per Anger-pristagaren Narges Mohammadi har dömts till piskrapp och fängelse i Iran. Sverige och EU reagerar starkt på domen.

Det är mindre än ett år sedan den kända människorättskämpen Narges Mohammadi släpptes efter tidigare domar. Och nyligen var det dags igen – en domstol i Iran har dömt henne till 80 piskrapp och 30 månaders fängelse, skriver hon själv på Instagram.

Enligt medier straffas hon för fredliga protester hon deltagit i när hon satt i fängelse förra gången.

"Förskräckt över att Narges Mohammadi har dömts igen", skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter. "Hon lider av dålig hälsa och borde absolut inte kastas i fängelse igen".

Även EU betonar i en kommentar att den nu 49-åriga Narges Mohammadi har hälsoproblem, och att det enda hon gjort är att utöva sin yttrandefrihet. Unionen manar Iran att se över fallet.

Det svenska Per Anger-priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Narges Mohammadi fick priset 2011.

Följ ämnen i artikeln