Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-04-23

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov under ett besök i Saudiarabien tillsammans med Vladimir Putin i december.

Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit.

Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.

Sjukdomsrykten har florerat i flera år. Bland annat rapporterade ryska Telegramkonton och Ukrainas underrättelsetjänst i fjol att Ramzan Kadyrov, ofta kallad ”Putins attackhund”, sades ligga i koma.

Nu uppger Novaja Gazeta Europe, som sedan den ryska invasionen av Ukraina 2022 främst verkar från Lettland, att Kadyrov redan 2019 diagnosticerades med bukspottkörtelinflammation med akut vävnadsdöd. Sjukdomen är sällsynt och kan leda till döden trots behandling, med komplikationer som bland annat sepsis och organsvikt.

Timmarna efter Novaja Gazetas publicering lade dock Kadyrov upp ett videoinlägg via den ryska sociala medier-tjänsten VK, där han leende syns lyfta vikter och brottas på ett gym.

Aldrig bli sig lik

Enligt Novaja Gazeta ska Kadyrov i höstas ha lagts in på sjukhus med andningssvikt efter en överdos av sömnmedel inför en operation. Tidningens källa vid sjukhuset i Moskva uppger att han försattes i konstgjord koma – vilket föranledde den omfattande ryktesspridningen.

Kadyrovs magnetröntgenbilder ledde till oro i hans närmaste krets, uppger sjukhuskällan.

– ”Ledaren som vi känner kommer att vara borta; sjukdomen kommer att ha allvarlig inverkan på honom. Även om han tillfrisknar nu så kommer han varken att vara levande eller död”, citerar en källa nära Kadyrovs allierade familjens reaktion till Novaja Gazeta.

Befälhavare nämns

I takt med att Kadyrovs sjukdomsbild förvärrats sägs Moskva ha trappat upp en pr-kampanj för att avleda uppmärksamheten från den tjetjenske ledarens hälsa.

Men nu är läget så pass illa att Kreml i stället har börjat leta efter en efterträdare, skriver Novaja Gazeta. President Vladimir Putins regim uppges ha börjat skissa på planer för ett möjligt ”framtvingat regimskifte i Tjetjenien”.

Ett möjligt namn uppges vara Apti Alaudinov, hårdför befälhavare för Kadyrovs paramilitära Achmadbataljon som strider för Ryssland i Ukraina.

Styr med järnhand

Så sent som i förra veckan ska Putin ha befordrat Alaudinov till vice chef vid det ryska försvarsdepartementets militär-politiska direktorat, skriver Anton Gerasjtjenko, rådgivare vid Ukrainas inrikesdepartement, på X.

Den Moskvatrogne och brutale Ramzan Kadyrov har sedan 2007 styrt delrepubliken Tjetjenien med järnhand. Kadyrov har bland annat förbjudit alkohol och beordrat kvinnor att bära slöja i offentliga byggnader. Inte minst har han beskyllts för omfattande och brutala förföljelser av homosexuella.

Samtidigt har han stärkt familjen Kadyrovs grepp om makten, bland annat genom att ge sina barn diverse toppjobb.